Busbedrijf OAD en SRC maken doorstart

Voor twee onderdelen van de vorige week failliet verklaarde reisorganisatie Oad lijkt een doorstart mogelijk. Het gaat om het busbedrijf en dochteronderneming SRC Cultuurvakanties. Dat hebben de curatoren van Oad gisteren bekendgemaakt. Met de doorstart zijn vooralsnog circa 250 van de 1.750 arbeidsplaatsen veiliggesteld.

Alle busactiviteiten worden voortgezet door de voormalige directeur van het busonderdeel, Frans Schuitemaker. Ook de 125 touringcars die Oad in bezit heeft worden overgenomen. Schuitemaker wordt ondersteund door een investeringsmaatschappij die anoniem wil blijven.

SRC Cultuurvakanties komt in handen van Wibo Anema. Hij richtte het bedrijf in 1983 op en verkocht het in 2002 aan de Oad Groep. Anema hoopt geannuleerde reizen, die bij SRC geboekt werden in de aanloop naar het faillissement van Oad, alsnog te kunnen laten doorgaan.

Een akkoord op hoofdlijnen werd afgelopen weekend getekend. Verdere details worden later in de week verwacht. Nog onduidelijk is bijvoorbeeld voor hoeveel de onderdelen worden overgenomen en in hoeverre schuldeisers schadeloos worden gesteld. Naar verluidt heeft Oad nog circa 50 miljoen euro aan schulden uitstaan bij toeleveranciers.

Afgelopen vrijdag is een ontslagbrief verstuurd aan de rest van het Oad-personeel. Vakbond FNV Bondgenoten wordt morgenmiddag geïnformeerd over de doorstart. Vakbondsbestuurder Lucy Lamers zegt dan duidelijkheid te willen over het verdere traject. Ook wil ze zekerheid over de toezegde baangaranties.

Volgens betrokkenen wordt er door de curatoren nog gekeken naar andere onderdelen van Oad die een doorstart kunnen maken. Het zou ondermeer gaan om enkele grote vestigingen van de Globe-reisbureauketen in het westen van het land. Mogelijk geïnteresseerde partij is Raiffeisen Touristic Netherlands (RTN), dat vorig jaar ook enkele vestigingen van reisbureau Thomas Cook overnam.