Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Boston brengt bezoekje aan ‘fietsmekka’ Houten - ‘dit is waanzin’

Welkom in Nederland; het meest fietsvriendelijke land op deze planeet. Met die introductie begint het filmpje van The Boston Globe over Nederland, waar de fietser de koning van de weg is.

Een groepje bouwkundestudenten van de Northeastern University bracht een bezoekje aan ‘fietsmekka’ Houten. Hun mond viel open van verbazing bij het zien van de Koppeling, een stadsweg met rotondes en daaronder fietstunnels. “Dit is waanzin”, roept een 22-jarige student.

‘Waanzin’. Dat is een goede samenvatting van hoe de gemiddelde Amerikaan tegen het Nederlandse fietsen aankijkt, aldus Boston Globe-transportredacteur Martine Powers. Ze beschrijft dat Nederland meer fietsen kent dan inwoners en dat hier de de kans op een dodelijk ongeval met de fiets het kleinste is in de wereld; “ongeveer vijf keer kleiner dan in de Verenigde Staten”.

Wij mogen de Nederlandse fietscultuur (pdf) dan als heel vanzelfsprekend beschouwen, maar zo zien we het fenomeen eens van de andere kant (van de wereld).

Ook leuk trouwens: The Globe maakte meteen even een testje met de vraag: zou u slagen voor een Nederlands fietsdiploma? Klik hier voor de test.

In Houten gaat al het autoverkeer via een rondweg, waardoor in de woonwijken slechts bestemmingsverkeer aanwezig is. Fietsers hebben veelal voorrang op automobilisten en kunnen gemakkelijk van wijk naar wijk rijden via korte routes. Op de fiets ben je in Houten vaak sneller dan met de auto. Maar dat zal niet alleen in Houten het geval zijn.