Benno L. houdt zich niet aan afspraken reclassering

Een zwembad in Vught waar Benno L. zwemles heeft gegeven.
Een zwembad in Vught waar Benno L. zwemles heeft gegeven. Foto ANP/Robin Utrecht

De veroordeelde ontuchtpleger Benno L. houdt zich niet aan de afspraken van de reclassering. Het Openbaar Ministerie gaat daarom op korte termijn praten met L. en zijn advocaat. De zwemleraar kwam in juni voorwaardelijk vrij. Waarom het OM precies in gesprek wil blijft onduidelijk, aldus persbureau Novum.

Volgens L.’s advocaat Pieter van der Kruijs is het probleem dat hij zonder toestemming solliciteert. Daarbij zou hij pas laat in de gesprekken melden dat hij onder toezicht staat. “Hij wil natuurlijk wel een kans maken.” De advocaat laat verder weten dat Benno L. zich ‘alleen oriënteert’ op zijn kansen op de arbeidsmarkt, “maar de reclassering wil dat hij ieder gesprek vooraf meldt.”

‘Benno heeft het gevoel dat hij gekneveld wordt’

Het contact tussen de reclassering en L. verloopt allesbehalve soepel, aldus zijn advocaat:

“Benno heeft het gevoel dat hij gekneveld wordt. Hij vindt de reclassering heel streng in de oriëntatie en denkt daar zelf anders over.”

Dat L. zich moet houden aan de aanwijzingen van de reclassering was een van de voorwaarden van zijn vrijlating. Ook kreeg hij een gebiedsverbod en mocht hij op geen enkele manier contact opnemen met zijn slachtoffers. Als de zestiger deze voorwaarden schendt, kan hij weer worden vastgezet om het resterende deel van zijn straf uit te zitten.

Benno op zoek naar nieuw onderkomen

Tot vrijdag woonde L. nog in tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Venray. Ook daar kreeg L. te horen dat hij zich niet aan de regels hield. “Hij is daaruit gezet”, vertelt zijn advocaat. “Hij kreeg vrijdagmiddag te horen dat hij zaterdag weg moest.” Momenteel heeft L. tijdelijk onderdak en is hij op zoek naar een nieuw onderkomen.

Benno L. werd in mei vorig jaar door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot zes jaar cel. L. werd in 2009 opgepakt met duizenden foto’s en 221 filmpjes in huis van ontuchtige handelingen met kinderen. De meeste slachtoffers waren jong en verstandelijk gehandicapt. Sommige ouders en buurtgenoten waren fel op tegenstander van zijn vrijlating, omdat ze bang zijn dat hij in herhaling valt. In hoger beroep werd hij in 2011 veroordeeld tot een celstraf van zes jaar. In juni had hij daar, inclusief voorarrest, twee derde van uitgezeten.