Bellen met Mario: doellijntechnologie is welkom, maar doe het dan meteen goed

Maandag. Sport. De column van Wilfried, de Goal van het Weekend. En zoals elke week kijken we terug op het Eredivisie-weekend met oud-scheidsrechter Mario van der Ende, die Van Boekel bij NEC – Vitesse een flinke fout zag maken. Maar hij reageert ook op de doellijntechnologie die bij FC Utrecht geïntroduceerd is.

Van Boekel tijdens NEC - Vitesse. Screenshot FOX Sports

Maandag. Sport. De column van Wilfried, de Goal van het Weekend. En zoals elke week kijken we terug op het Eredivisie-weekend met oud-scheidsrechter Mario van der Ende, die Van Boekel bij NEC - Vitesse een flinke fout zag maken. Maar hij reageert ook op de doellijntechnologie die bij FC Utrecht geïntroduceerd is.

Mooie goals van Corona en Jóhannsson

We beginnen bij de nieuwe koploper: FC Twente. Die ploeg liep moeiteloos over FC Groningen heen: 5-0. De wedstrijd was definitief gespeeld toen scheidsrechter Wiedemeijer vlak voor rust een strafschop én een rode kaart gaf nadat Groningen-verdediger Kappelhof Eghan omverliep. De straf was terecht, vindt Van der Ende:

“Kappelhof bracht Eghan wel degelijk bewust uit balans. Strafschoppen ja of nee? Het blijft een kwestie van interpretatie. Het voetbalgevoel dat een scheidsrechter dient te bezitten speelt met het beoordelen daarvan een grote rol.”

De strafschop zorgde voor 3-0, het werd 5-0. Speciale aandacht voor het laatste doelpunt, van het Mexicaanse talent Jesús Manuel Corona, dat zijn Eredivisie-debuut maakte en slecht uitverdedigen van Groningen zo afstrafte:

Als je ingelogd bent op de site van FOX Sports, kun je hier de samenvatting van FC Twente - FC Groningen zien.

Nog een mooi doelpunt: Twente kon de koppositie overnemen omdat PSV, vorige week nog zo sterk tegen Ajax, onderuit ging tegen AZ. Matchwinner was Aron Jóhannsson, die de laatste weken toch al zo in vorm is. Hij maakte de 2-1 zo:

Overigens: ondanks de winst zou het de laatste wedstrijd van Gertjan Verbeek als AZ-coach blijken: hij werd gisteren ontslagen omdat de ‘chemie’ ontbrak tussen hem en de spelersgroep en het ‘vertrouwen’ er niet was bij de clubdirectie.

Als je ingelogd bent op de site van FOX Sports, kun je hier de samenvatting van AZ - PSV zien.

Er hadden wel meer strafschoppen kunnen worden gegeven

Zaterdagavond herstelde Ajax (met Cillessen in plaats van Vermeer) zich overtuigend van de recente verliespartijen. Thuis tegen Go Ahead Eagles bleef het lang 0-0, totdat het vanaf minuut 48 ineens allemaal lukte: maar liefst zes goals in 21 minuten maakten de Amsterdammers, meer dan eens royaal geholpen door blunderende Go Ahead-verdedigers.

Als je ingelogd bent op de site van FOX Sports, kun je hier de samenvatting zien.

In Rotterdam was, weinig verrassend, Graziano Pellè weer de grote man. Met drie goals en een assist (op Martins Indi) zorgde hij voor een overwinning op ADO Den Haag: 4-2. Het werd eerst 4-0 voor Feyenoord, de vierde uit een strafschop die gegeven werd toen Armenteros na een solo onderuitgehaald werd. Ook deze strafschop was terecht, vond Van der Ende. Sterker nog: hij zag dit weekend wel meer mogelijkheden om de bal op elf meter te leggen:

“Ik denk dat RKC Waalwijk, Go Ahead Eagles en PEC Zwolle reden tot klagen hadden omdat zij er, na duidelijke overtredingen, geen kregen toebedeeld.”

Als je ingelogd bent op de site van FOX Sports, kun je hier de samenvatting van Feyenoord - ADO Den Haag zien.

Van Boekel fluit te vroeg in hectische derby

Jongens, wat kwam er weer veel emotie kijken bij de derby tussen NEC en Vitesse, die voor de neutrale toeschouwer een prachtig wedstrijdverloop had. Controversieel was vooral wat er na 64 minuten, bij een stand van 1-2, gebeurde. Vitesse-aanvaller Mike Havenaar liep op het NEC-doel af, werd pootje gehaakt, maar kon wel overeind blijven. Hij maakte de 1-3, maar scheidsrechter Van Boekel had toen al voor dat pootje haken gefloten en zo verzuimd de voordeelregel toe te passen.

Van der Ende daarover:

“Zo’n beslissing verwacht ik niet van een internationale scheidsrechter die ook nog eens een lange ervaring als profspeler (bij VVV Venlo) achter de rug heeft. De regel is juist dat je de actie afwacht en bij geen voordeel alsnog kunt fluiten. Misschien dat de hectiek van de Gelderse derby van invloed was op het te vroege fluitsignaal.”

Het voorval leek extra pijnlijk te worden toen Higdon vlak voor tijd de 2-2 maakte. Maar toen volgde er nog een slotoffensief van Vitesse, dat twee keer de lat raakte voordat Piazón (‘de kleine Kaká’, zei Evert ten Napel) in de allerlaatste minuut de winnende maakte.

Als je ingelogd bent op de site van FOX Sports, kun je hier de samenvatting van NEC - Vitesse zien.

Doellijntechnologie: doe het dan meteen goed

Ten slot vragen we Van der Ende naar de doellijntechnologie (HawkEye, zoals we het kennen uit het tennis) die tien thuiswedstrijden van FC Utrecht getest wordt, met afgelopen weekend de primeur. Daarna is De Kuip aan de beurt en dan de Amsterdam Arena.

Het verplaatsen van het systeem is duur, vandaar dat het (gedurende de proef van twee jaar) maar bij één club tegelijk en bij drie clubs in totaal gebeurt. Van der Ende is groot voorstander van het toepassen van de technologie, maar heeft wel kritiek op deze manier van proefdraaien:

“Ik ben verheugd over het eerste stapje dat afgelopen zaterdag bij FC Utrecht – Roda JC werd gezet. Maar wel met nadruk op eerste stapje. Want waarom wordt die technologie pas in de achtste speelronde ingezet en waarom maar in één wedstrijd, en niet zoals in Engeland bij iedere wedstrijd in de hoogste divisie? Nu had het systeem in andere stadions (bij NEC - Vitesse en Ajax - Go Ahead Eagles) zijn waarde direct kunnen bewijzen. Als je het doet, doe het dan ook gelijk goed. En trouwens: is het niet zo dat er momenteel sprake is van ongelijkheid omdat op hetzelfde niveau met verschillende maten wordt gemeten? Dat kan toch nooit de bedoeling zijn.”

    • Peter Zantingh