Antieke blikopener met houten handvat

Nog negen jaar wachten. Dan weten we zeker dat waarzegger Adjiedj Bakas een jaar geleden faliekante kletskoek verkocht. De trendwatcher zei dat we over tien jaar niet meer uit blik eten. Hij vindt voedsel uit blik inferieur. Inferieur aan welk ander eten? Zulks zeggen trendwatchers er doorgaans niet bij. We weten zo wel dat ze broodjes gezond bedoelen.

Beroepswaarzeggers doen zelden harde uitspraken over wat ons in de nabije toekomst wacht. Ze houden het vaag opdat het niet al na een paar weken uit hoeft te komen. Ze worden nooit bij de kladden gegrepen omdat een jaar na een voorspelling, in een zaal vol goed betalende toehoorders, van de voorspelling geen spaan is uitgekomen. Mijn geld terug!

Bakas is er gloeiend bij met zijn conservenblik. Negen jaartjes slapen. Ik voorspel het nu vast, dan zal er meer voedsel worden ingeblikt dan ooit.

En ik heb oud nieuws. Meer dan tachtig jaar oud. In Duitsland kwam in 1930 de automatische blikopener op de markt. Er zijn weinig goede blikopeners en ongelofelijk veel slechte. Des te verbazender is dat de Titan niet wereldberoemd geworden is en het pronkstuk van de Hema. Of de beste van Blokker. Ik had hem niet eerder gezien en het scheelde niet veel of ik was met een kreng thuisgekomen.

Voor een goede blikopener moet je, dacht ik, bij de horecagroothandel zijn want de chef de cuisine maakt veel blikken open voor zijn werk. Met goed gereedschap allicht. Sligro heeft onoverzichtelijk veel blikopeners die niet allemaal bijeen op een schap liggen maar door de hele winkel heen aan rekjes hangen. Op naam. Brabantia hangt ergens anders, ander Chinees fabrikaat. En stomtoevallig zag ik ergens daartussen een doos met een glunderende man erop die kennelijk voor zijn plezier een groot blik staat open te maken.

In de doos: de Titan. Een blikopener met houten handvat.

Mooi, maar kan niet goed zijn voor de prijs van 13 euro, dacht ik verkeerd. Het is een droom van een apparaat. Het wordt een automaat genoemd omdat het mes dat het deksel van een blik lossnijdt, vanzelf het blik binnendringt als de kok aan de houten klos draait. De Duitse fabrikant heet Westmark maar exact dezelfde Titan is ook te koop in een doos van Monopol. De oorspronkelijke bazen van dat bedrijf, vader en zoon Usbeck, hebben het apparaat bedacht. Monopol is een paar jaar geleden overgenomen door Westmark die de blikopener nu in twee verschillende dozen verpakt. En wonderbaar, het is precies dezelfde blikopener als het eerste model uit 1930.

Wouter Klootwijk schrijft wekelijks op deze plek over eten en keukenbenodigdheden

    • Wouter Klootwijk