Vitesse in extra tijd langs NEC in Gelderse derby

Vitesse heeft op de valreep de Gelderse derby tegen NEC gewonnen. De Braziliaan Lucas Piazon schoot diep in blessuretijd de winnende goal binnen: 2-3. Vitesse had eerder in de wedstrijd nog tweemaal een voorsprong uit handen gegeven.

Christoph Hemlein en Michael Higdon poetsten echter de Arnhemse treffers van Kelvin Leerdam en Theo Janssen weg.

Een toch al verhitte derby kende een spetterend slot. Vijf minuten voor tijd schoot NEC-spits Higdon de gelijkmaker binnen. Vitesse was even van slag, maar herstelde zich in blessuretijd. Gaël Kakuta en Davy Pröpper raakten de lat, maar de derde poging, van Piazon, leverde uiteindelijk de winnende goal op.

De 2-3 van Piazon voorkwam dat de aandacht na afloop op een fout van scheidsrechter Pol van Boekel kwam te liggen. De arbiter verzuimde halverwege de tweede helft de voordeelregel goed toe te passen, waardoor een goal van Mike Havenaar uiteindelijk geen doorgang kreeg. Van Boekel had al gefloten op het moment dat Havenaar de bal binnenschoot.

De reactie van Vitesse-trainer Peter Bosz na de wedstrijd:

En die van Vitesse-speler Theo Janssen:

Uiteindelijk kreeg Vitesse met de driepunter waar het recht op had. De Arnhemmers waren in voetballend opzicht de betere en hadden eigenlijk alleen uit standaardsituaties wat te duchten van de opponent.

Vitesse kwam in de eerste helft op voorsprong via een rake kopbal van Leerdam uit een corner. Na een half uur maakte Hemlein van dichtbij gelijk, nadat een schot van Navarone Foor op de doellijn was gekeerd. Via een benutte strafschop van Janssen nam Vitesse nog voor rust opnieuw de leiding. NEC kwam voor de tweede keer terug, maar driemaal betekende uiteindelijk scheepsrecht voor Vitesse.

Door de zege steeg Vitesse naar de tweede plaats in de Eredivisie, met veertien punten uit zeven duels. Als woensdag de inhaalwedstrijd bij ADO Den Haag wordt gewonnen, mag de ploeg van coach Peter Bosz zich zelfs koploper noemen. Een schril contrast met aartsrivaal NEC, dat met vier punten laatste staat. (Novum)

De reactie van NEC-trainer Anton Janssen: