Taiwanezen eisen aftreden president

De polulariteit van de Taiwanese president is de afgelopen tijd afgenomen Foto Reuters / Patrick Lin

Duizenden Taiwanezen protesteren vandaag tegen president Ma Ying-jeou en zijn regeringsbeleid dat ze zat zijn. Ruim twintigduizend demonstranten hebben zich verzameld voor het regeringsgebouw in Taipei en eisen het aftreden van de president.

Er werden schoenen gegooid naar het portret van de president en mensen riepen “weg met Ma”. De populariteit van de president is de laatste tijd flink naar beneden gegaan in de peilingen door verschillende corruptieschandalen de afgelopen jaren waarbij politici van de president zijn partij KMT bij betrokken waren.

De demonstranten klagen ook over economische mismanagement, zo zijn tientallen mensen hun baan verloren doordat bepaalde assemblagelijnen naar het vasteland van China zijn verhuisd wegens goedkopere arbeidskrachten.

Ook zijn mensen boos over een recent afluisterschandaal waarbij het ministerie van justitie bij betrokken was. Ze eisen de opheffing van een speciale onderzoeksafdeling, die de rivaal van de president, Wang Jin-pyng, zou hebben afgeluisterd. Informatie uit die taps zou de president vervolgens hebben gebruikt om zijn concurrent aan te vallen.

    • Anouk Eigenraam