Simpele courgettesalade uit Apulië

Apulië beslaat de hiel en de hak van de laars die Italië op de kaart voor lijkt te stellen. Het is niet de meest populaire vakantiebestemming, maar wel de olijfgaard van Italië. Het hart van de streek staat vol trullo’s of beter gezegd trulli, van stenen gestapelde wigwams die het landschap een soort Plopsaland aanzicht verlenen.
In zo’n trullo wonen Frans van Munster en zijn (Italiaanse) vrouw Anna. Als beginnende olijfolieboer publiceerde Frans een paar jaar geleden een boekje over de streek en de plaatselijke keuken, Lekkerissimo en sindsdien wisselt hij wekelijks met zijn Nederlandse zuster recepten uit op zijn website.
In de vroege herfst -het was overdag nog altijd tegen de dertig graden- zochten we Frans en Anna op in hun trullo en heb ik in het nauwe trullokeukentje getracht om wat van hun keukenkunsten te registreren. Te beginnen met een heerlijke salade van courgettes.
Niet van die grote waterige monsters die kinderen in hun schooltuintjes zo goed weten te produceren, maar jonge en wat drogere exemplaren zoals je die vaak bij de Turkse super treft. De salade wordt het lekkerst als de courgettes in dunne plakken van gelijke dikte gesneden worden en dat gaat natuurlijk het allergemakkelijkst op de Berkel snijmachine die het centrale taberbakel in de trullokeuken van Frans en Anna is. Maar met een mandoline of met een scherp mes en wat aandacht gaat het natuurlijk ook. Verder spreekt het vanzelf dat de achteraf toegevoegde olie van uitstekende kwaliteit moet zijn.

    • Ronald Hoeben