Regeringscoalitie Oostenrijk behoudt meerderheid

De leider van de SPÖ Werner Faymann (links) en de leider van de ÖVP Michael Spindelegger tijdens een debat na de eerste exitpolls vandaag. Foto Reuters / Dominic Ebenbichler

De pro-Europese regeringscoalitie in Oostenrijk heeft vandaag een nipte meerderheid behaald bij de verkiezingen. De sociaal-democratische SPÖ won de verkiezingen met ruim 27 procent van de stemmen. De conservatieve ÖVP behaalde bijna 24 procent.

Wel verloren beide partijen ongeveer 2 procent ten opzichte van de vorige verkiezingen. Maar zij kunnen dus samen doorregeren.

Vooraf was vooral de vraag of de coalitie een meerderheid zou kunnen houden. Vooral de anti-Europese FPÖ en twee nieuwe partijen leken die meerderheid wellicht te kunnen voorkomen. Veel Oostenrijkers zijn tegen de financiële steun aan eurolanden in problemen, zoals Griekenland.

Dat lukte dus niet, maar de FPÖ won wel bijna 4 procent en komt nu uit op 21,4 procent. De twee nieuwe partijen, de anti-Europese partij Team Stronach van de Oostenrijks-Canadese miljardair Frank Stronach (5,8 procent) en de liberale partij Neos (4,8 procent), mogen allebei plaatsnemen in het parlement. Ze haalden de kiesdrempel van vier procent. De partij De Groenen won 1 procent en komt uit op 11,5 procent van de stemmen.

De campagnes van de SPÖ en de ÖVP maakten vooral goede sier met de goede economische situatie waarin het land verkeert: er is weinig werkloosheid in Oostenrijk, in tegenstelling tot veel andere Europese landen.

Bondskanselier Werner Faymann van de sociaal-democraten voerde campagne met een nivelleringsbelasting voor de rijken, en de conservatieven voerden campagne om de bureaucratie voor bedrijven terug te brengen.

De opkomst was met ruim 65 procent historisch laag. Vijf jaar geleden ging nog 78 procent van de Oostenrijkers naar de stembus.

    • Niels Posthumus