Portugees Rui Costa wint WK Wielrennen - Mollema elfde

Alberto Rui Costa komt als nieuwe wereldkampioen wielrennen over de streep in Florence. Foto AFP / Luk Benies

De Portugees Alberto Rui Costa is wereldkampioen wielrennen geworden in Italië. De Spanjaarden Joaquim Rodriguez en Alejandro Valverde eindigden respectievelijk als tweede en derde achter hem. Bauke Mollema werd op 34 seconden elfde.

Rui Costa was in de slotmeters van de 272 kilometer lange race van Lucca naar Florence Rodriguez de baas, meldt persbureau AP. De Spanjaard viel in de eindfase meerdere keren aan, maar kon steeds bijgehaald worden door Rui Costa.

Italiaan Vincenzo Nibali kwam voor zijn thuispubliek als vierde over de streep.

De harde regenval maakte de koers loodzwaar en veel renners maakten de finale niet meer mee, schrijft persbureau Novum. Onder meer de gehele Britse ploeg, onder wie Chris Froome, hield het voor gezien. Ook Laurens ten Dam, Tom Dumoulin, Johnny Hoogerland, Nairo Quintana, Chris Horner en Cadel Evans behoorden mede door valpartijen tot de vele uitvallers.

De reactie van Mollema:

Nederlanders konden lang mee

In Lucca begonnen iets na 10.00 uur 208 renners aan de 272 kilometer lange beproeving. Na een aanloop van 106,6 kilometer begonnen vijf koplopers als eerste aan het plaatselijke rondje in Florence. De Tunesiër Chtioui, de Pool Huzarski, de Tsjech Barta, de Oostenrijker Brändle en de Venezolaan Godoy reden vooruit.

Aanvankelijk bepaalden de Britten het tempo in het peloton, maar het initiatief werd overgenomen door Italië. Door het werk van de Italianen liep het verschil met de koplopers terug. Barta en Huzarski bleven met zijn tweeën over vooraan, terwijl Wilco Kelderman na zo’n tweehonderd kilometer koers wegreed uit de groep met favorieten.

De pas 22-jarige Nederlander wist in tegenstelling tot Visconti echter niet aan te sluiten bij de koplopers. Daarachter maakten Bauke Mollema, Pieter Weening en Robert Gesink lang deel uit van de voorste groep van ongeveer vijftig renners. Die laatste moest met ruim twintig kilometer te gaan passen.

Eerste Portugese wereldkampioen ooit

Ook Nibali kwam door een valpartij op achterstand, maar de kopman van de Italianen vocht zich terug. Ondertussen werden Viscoti en Huzarski als laatste vluchters ingerekend, waarna meerdere renners tevergeefs de aanval zochten. In de laatste klim naar Fiesole ontbond Rodriguez zijn duivels.

Alleen Nibali, zijn landgenoot Valverde, Costa en de Colombiaan Rigoberto Uran hadden een antwoord op de versnellingen van de Spanjaard. Uran schakelde zichzelf evenwel uit door een valpartij. Rodriguez durfde in de afdaling het meeste risico te nemen en ging met voorsprong op weg naar de steile klim van de Via Salviati.

Het was Nibali die dat gaatje dichtte. Een nieuwe poging van Rodriguez werd echter niet gepareerd door de Italiaan, die met Valverde een stoorzender in zijn wiel had. Costa sprong wel naar de Katusha-renner toe en was vervolgens in een sprint-a-deux met minimaal verschil de beste. Hij is de eerste Portugese wereldkampioen ooit. Veertien plekken achter Mollema eindigde Weening als tweede Nederlanders op plek 25.

De reactie van Weening:

‘Droom die uitkomt’

Rui Costa was na afloop euforisch.

“Dit is een droom die uitkomt. Als jonge jongen had ik een droom: wereldkampioen worden. Dat is nu een feit. Ongelooflijk. Mijn benen lieten mij gelukkig niet in de steek. Ik geloofde dat ik dit kon. Ik zag Nibali en Valverde twijfelen, zelf twijfelde ik geen moment. Als ik nog bij Rodriguez wilde komen, moest ik alles geven.”

De winnaar sprak zelfs van een kat-en-muisspel.

“Ik moest hem op het juiste moment grijpen. Rodriguez had niks meer te verliezen, dus die gaf alles. Het kostte mij alle kracht om weer bij hem te komen. In de sprint had ik vertrouwen. Ik geloofde dat ik dit kon.”

De weersomstandigheden waren voor Costa niet ongunstig.

“De eerste drie uur maakten deze koers. De regen maakte het zo zwaar. Ik heb in de koers goede momenten, maar ook slechte moment gekend. Uiteindelijk vond ik toch weer mijn juiste benen.”

(Novum)