Oostenrijk naar de stembus - houdt de Grote Coalitie stand?

Michael Spindelegger, partijleider van de ÖVP, brengt samen met zijn zoon en zijn vrouw zijn stem uit vanmorgen.
Michael Spindelegger, partijleider van de ÖVP, brengt samen met zijn zoon en zijn vrouw zijn stem uit vanmorgen. Foto AP / Kerstin Joensson

Oostenrijk kiest vandaag een nieuw parlement, de Nationalrat. Het land wordt al tijden geregeerd door een coalitie van de sociaal-democratische SPÖ en de Conservatieve Volkspartij ÖVP. De vraag is of deze ‘Grote Coalitie’, zoals die in de volksmond heet, dit keer weer standhoudt.

De laatste peilingen zouden erop wijzen dat de regering een krappe meerderheid krijgt. Zoniet, dan is mogelijk samenwerking met een derde partij nodig. De verkiezingen dit voorjaar in Salzburg waren de laatste regionale verkiezingen. Toen verloren de sociaal-democraten een flink deel van hun kiezers. De conservatieven verloren ook aanhang, maar bleven daar toch de grootste partij.

De coalitie heeft vooral concurrentie van de rechtse FPÖ en oppositiepartij de Groenen. De campagnes van de SPÖ en de ÖVP maakten vooral goede sier met de goede economische situatie waarin het land verkeert: er is weinig werkloosheid in Oostenrijk, in tegenstelling tot veel andere Europese landen.

Bondskanselier Werner Faymann van de sociaal-democraten voerde campagne met een nivelleringsbelasting voor de rijken, en de conservatieven voerden campagne om de bureaucratie voor bedrijven terug te brengen.

    • Anouk Eigenraam