Nieuwe aanhouding in verband met aanval op winkelcentrum Kenia

De Westgate Mall in Nairobi, gisterochtend. Het winkelcentrum was vorige week het toneel van een bloederige aanval door Al Shabaab. Foto AFP / Carl de Souza

Kenia heeft tot nu toe twaalf mensen aangehouden in verband met de aanval op het Westgate winkelcentrum in hoofdstad Nairobi, meldt persbureau AP. De laatste aanhouding vond vandaag plaats, zei de minister van Binnenlandse Zaken Joseph Ole Lenku vanmiddag.

Van de eerder aangehouden elf verdachten zijn er ondertussen drie weer vrijgelaten.

Ook maakte de minister bekend dat het dodental nog altijd op 67 staat, onder wie tien buitenlanders, en dat er geen vermissingen meer zijn. Er zouden geen slachtoffers in het winkelcentrum zijn achtergebleven, stelde hij. Al wilde hij met definitieve uitspraken daarover wachten tot de resultaten van het forensisch onderzoek bekend zijn. Volgens het Rode Kruis worden nog 59 mensen vermist.

De islamitische terreurorganisatie Al-Shabaab zegt verantwoordelijk te zijn voor de aanval op het winkelcentrum. Wie er precies zijn aangehouden en waarom wilde de minister vanmiddag niet zeggen.

Wel vroeg hij de Amerikaanse regering de reiswaarschuwing voor Kenia op te heffen. Hij noemde die waarschuwing “onnodig” en “onvriendschappelijk”. Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor het Oost-Afrikaanse land.

Kenianen raken ondertussen steeds meer gefrustreerd over de geringe bereidheid van de regering om informatie over de aanval te delen. Er is vrijwel geen informatie vrijgegeven over wat er de eerste uren van de aanval is gebeurd. Minister Lenku vroeg mensen zondag geduld te hebben.

    • Niels Posthumus