Nederlandse Greenpeace-activisten langer vast

De Arctic Sunrise. Foto EPA / Dmitri Sharomov

De Nederlandse opvarenden van de Arctic Sunrise, woordvoerder Faiza Oulahsen en hoofd-werktuigkundige Mannes Ubels, blijven twee maanden langer vast. Hun voorarrest is verlengd tot 24 november, meldt Greenpeace.

Eerder deze week werd de behandeling van de zaak van de twee Nederlanders uitgesteld omdat er geen tolken waren. In totaal staan acht activisten van Greenpeace zondag voor de rechter in het Russische Moermansk. Ook de zes anderen zouden buitenlanders zijn. Een woordvoerder van Greenpeace zegt in een reactie:

“We vinden het heel erg, maar hadden dit wel verwacht. Het voorarrest van alle anderen is tot dusverre met twee maanden verlengd, dus daar gingen we al wel van uit.”

Het voorarrest werd verlengd omdat er meer tijd nodig is om te onderzoeken of de groep kan worden aangeklaagd voor piraterij, aldus de zegsman.

De 22 opvarenden die eerder deze week werden voorgeleid, werden eveneens voor twee maanden vastgezet. De onder Nederlandse vlag varende Arctic Sunrise voerde actie tegen de plannen van Gazprom om in het Noordpoolgebied naar olie te boren. In totaal dertig opvarenden werden gearresteerd.

De Nederlandse regering heeft Rusland verzocht het schip onmiddellijk vrij te geven en de bemanning vrij te laten. Ook overweegt Nederland juridische stappen. De woordvoerder van Greenpeace:

“Ze hebben beloofd hun uiterste best te zullen doen”

(Novum)