‘Lange wachtlijsten voor ouderen in ziekenhuizen’

Een vrouw met vergroeiing aan de handen als een gevolg van reuma. Reumatologie is één van de specialismen waarvoor een te lange wachtlijst bestaat in veel ziekenhuizen. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Patiënten moeten in tientallen ziekenhuizen veel te lang wachten op een eerste bezoek aan een medisch specialist. Dat meldt de NOS vandaag op basis van cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het gaat vooral om specialisaties waar ouderen veel gebruik van maken. Bij sommige afdelingen is de wachttijd inmiddels opgelopen tot meer dan twintig weken.

Zo geldt in het Flevoziekenhuis in Almere een wachttijd van 26 weken voor de afdeling anesthesiologie en voor een afspraak op de afdeling reumatologie van het Laurentiusziekenhuis in Roermond moet 23 weken worden gewacht. In die twee ziekenhuizen is de wachttijd het langst.

Ook voor de afdelingen oogheelkunde en revalidatiegeneeskunde zijn de wachttijden over het algemeen te lang. De norm is een wachttijd van vier weken.

Ziekenhuizen benadrukken dat het hierbij gaat om niet-acute zorg. Wie acuut hulp nodig heeft kan over het algemeen direct in een ziekenhuis terecht.

Voor de vier vakgebieden anesthesiologie (pijnbestrijding), oogheelkunde, reumatologie en revalidatiegeneeskunde zitten tien à twintig ziekenhuizen de afgelopen maanden op een gemiddelde wachttijd van elf weken.

De Orde van Medisch Specialisten denkt dat de langere wachtlijsten komen door nieuwe behandelingen en een andere groep patiënten. Bestuurslid Marcel Daniëls zegt tegen de NOS

“Vooral de toename van het aantal ouderen in Nederland zorgt voor meer drukte aan de poort bij bepaalde poliklinische behandelingen.”