Feyenoord en Heerenveen winnen - Twente ruim langs Groningen

Heerenveen-speler Marten de Roon (links) in duel met Cambuur-speler Mohamed el Makrini. Foto / ANP Catrinus van der Veen

Feyenoord heeft in de Eredivisie zijn vierde opeenvolgende thuiszege geboekt. De Rotterdammers waren met 4-2 te sterk voor een pover ADO Den Haag. Sc Heerenveen won de Friese derby tegen SC Cambuur: 2-1. Twente won met 5-0 van Groningen en is daarmee de nieuwe koploper van de Eredivisie.

Bij Feyenoord was Graziano Pellè was met drie treffers de grote man en voerde zijn seizoenstotaal op naar negen. Bruno Martins Indi was de andere Rotterdamse schutter. Oud-Feyenoorder Ricky van Haaren deed in de slotfase met twee goals iets terug voor ADO.

ADO staat samen met NEC laatste in de Eredivisie en de Hagenaars toonden in de Kuip aan dat dat niet op toeval is berust. Het apathisch spelende elftal van Maurice Steijn kon zelfs een op halve kracht spelend Feyenoord geen partij bieden.

Feyenoord kwam in de zevende minuut op voorsprong. Pellè rondde op aangeven van Lex Immers in twee instanties af. Rechtsback Daryl Janmaat, net als Immers spelend tegen zijn oude club, liet vervolgens een enorme kans liggen om er 2-0 van te maken. Van dichtbij schoot hij onrustig naast.

Op slag van rust kwam de tweede Rotterdamse treffer er alsnog. Pellè legde met de borst klaar voor Martins Indi, die met een knap diagonaal schot doelman Gino Coutinho verschalkte.

Met de marge van twee was de wedstrijd feitelijk gespeeld, gezien de magere tegenstand van ADO. Het pleit was helemaal beslecht toen Pellè de 3-0 maakte na een voorzet van Miguel Nelom.

In het vervolg kregen de toeschouwers nog twee strafschoppen voorgeschoteld. Pellè mocht aanleggen na een ongelukkige overtreding van Aaron Meijers op Samuel Armenteros en faalde niet. Aan de andere hield Mike van Duinen zijn zenuwen niet in bedwang. In de slotfase bracht de door Feyenoord opgeleide Van Haaren ADO alsnog op het scorebord.

Feyenoord steeg door de zege van de negende naar de zesde plaats, met dertien punten uit acht duels. ADO Den Haag heeft samen met NEC de rode lantaarn in handen. De Hagenaars spelen woensdag nog wel het inhaalduel tegen Vitesse.

Feyenoord-trainer Ronald Koeman na de wedstrijd:

Heerenveen wint Friese burenruzie van Cambuur

In Friesland bezorgde Luciano Slagveer thuisploeg Heerenveen een prima start, maar na de pauze maakte Jody Lukoki gelijk. Alfred Finnbogason werd met zijn tiende competitietreffer de matchwinner.

Cambuur was in de openingsfase gevaarlijker dan Heerenveen, dat veel balverlies leed. Via Marcel Ritzmaier kwamen de bezoekers bijna op voorsprong, maar doelman Kristoffer Nordfeldt redde knap. Aan de andere kant sloeg Heerenveen wel toe. Uit een voorzet van Rajiv van la Parra kopte Slagveer raak.

In de tweede helft schroefde de ploeg uit Leeuwarden het tempo op. Nadat Michiel Hemmen nog een dot van een kans onbenut had gelaten, maakte Ajax-huurling Lukoki er na een snelle uitbraak 1-1 van. Lang kon Cambuur niet genieten van die treffer, want vanaf de aftrap was het meteen weer raak.

Na een steekpass van Van la Parra stiftte Finnbogason de bal in het doel. Cambuur ging op zoek naar een punt, maar Heerenveen ontsnapte bij kansen voor Mohamed el Makrini en opnieuw Hemmen. In blessuretijd sloeg de vlam nog in de pan. Meerdere spelers van beide ploegen gingen elkaar te lijf.
Heerenveen komt door de zege op gelijke hoogte met PSV. Cambuur staat twaalfde.

De reactie van Heerenveen-trainer Marco van Basten:

FC Twente ruim langs slap FC Groningen

FC Twente gaf FC Groningen een pak slaag. De tukkers wonnen thuis met liefst 5-0. Groningen speelde ruim een helft met tien man na een rode kaart voor Johan Kappelhof in de 43e minuut. Door de zege is Twente de nieuwe koploper in de Eredivisie.

Terwijl Twente in de Grolsch Veste al vanaf het begin de betere ploeg was, duurde het even voor de ploeg tot scoren kwam. De druk werd de Groningse defensie uiteindelijk in de achttiende minuut teveel. Toen tekende Rasmus Bengtsson voor de 1-0. Tien minuten later scoorde Shadrach Eghan de tweede Twentse goal.

De wedstrijd in Enschede werd vlak voor rust definitief beslist. Kappelhof kreeg twee minuten voor de thee een rode kaart. Groningen moest ook een strafschop incasseren en die werd door Dusan Tadic benut.

In de tweede helft voerde Twente de score nog verder op, al had de score hoger uit kunnen pakken. Eghan maakte in de 54e minuut zijn tweede doelpunt van het duel en vijf minuten voor tijd luisterde Jesus Corona zijn eredivisiedebuut op met een treffer.

Twente heeft net als PSV en sc Heerenveen vijftien punten uit acht wedstrijden. De ploeg uit Enschede heeft echter een doelsaldo van +16, terwijl PSV op +12 staat en Heerenveen op +5. Achter de drie staat Vitesse met veertien uit zeven vierde. Groningen haalde elf punten uit acht duels en is negende.

De reactie van FC Groningen-trainer Erwin van de Looi: