Diederik van Vleuten wint Prijs van de Kritiek

Cabaretier Diederik van Vleuten heeft dit jaar de Prijs van de Kritiek gewonnen. Volgens de jury, bestaande uit beroepsrecensenten, weet Van Vleuten in zijn soloprogramma’s als geen ander “het grote wereldleed terug te brengen tot de menselijke maat”. De cabaretier nam de prijs gisteravond in ontvangst in de schouwburg van Gouda.

Diederik van Vleuten. Foto ANP / Jerry Lampen

Cabaretier Diederik van Vleuten heeft dit jaar de Prijs van de Kritiek gewonnen. Volgens de jury, bestaande uit beroepsrecensenten, weet Van Vleuten in zijn soloprogramma’s als geen ander “het grote wereldleed terug te brengen tot de menselijke maat”. De cabaretier nam de prijs gisteravond in ontvangst in de schouwburg van Gouda.

De 51-jarige Van Vleuten vormde op de planken jarenlang een duo met Erik van Muiswinkel. Eind 2009 gingen de twee uit elkaar. De jury oordeelde daarover:

“Wat een stille afgang in de coulissen had kunnen worden, draaide uit op een grandioze (her)uitvinding van zijn eigen theaterpersoonlijkheid.”

Met zijn programma’s ‘Daar Werd Wat Groots Verricht’ en ‘Buiten Schot’ heeft Van Vleuten volgens de jury een “compleet nieuw theatergenre” hebben gecreëerd. In zijn eerste soloshow ‘Daar Werd Wat Groots Verricht vertelde Van Vleuten lichtvoetig over de Nederlandse koloniale geschiedenis in de Oost via het persoonlijke verhaal van zijn eigen oom Jan. De voorstelling over Nederlands-Indië leidde bij bezoekers soms tot grote emoties.

Van Vleuten rijgt grote aan kleine verhalen

Ook in Buiten Schot worden kleine en grote geschiedenis - in dit geval de Eerste Wereldoorlog - met elkaar verbonden. In die voorstelling vertelde hij over de sporen die daarvan nog te vinden zijn in de bewaard gebleven brieven die twee van zijn voorvaderen, op jeugdige leeftijd in Nederland ondergebracht bij familie, tussen 1914 en 1918 naar hun ouders op Java stuurden.

De Prijs van de Kritiek wordt sinds 1967 uitgereikt. Vorig jaar ging de prijs naar theaterregisseur Eric de Vroedt en zijn voorstellingenreeks mightysociety. Eerdere winnaars waren onder meer cabaretier Theo Maassen, theaterregisseur Koos Terpstra, choreografe Krisztina de Châtel en de Rotterdamse Schouwburg.

    • Anouk Eigenraam