AZ stuurt coach Verbeek de laan uit - ‘positie was niet houdbaar’

Gertjan Verbeek.
Gertjan Verbeek. Foto ANP / Olaf Kraak

Gertjan Verbeek heeft na 3,5 jaar zijn congé gekregen als trainer van AZ. Dat meldt de Alkmaarse club vandaag. Aanleiding voor het ontslag is een gebrek aan chemie met de spelersgroep en een gebrek aan vertrouwen bij de directie en raad van commissarissen.

De timing van Verbeeks vertrek is opvallend. De coach won gisteren nog met zijn team met 2-1 van PSV en staat met AZ momenteel vierde in de Eredivisie.

Update 12.56: De positie van trainer Gertjan Verbeek bij AZ was simpelweg niet te handhaven. Dat zei directeur voetbalzaken Earnest Stewart op een persconferentie om vanmiddag waarin het ontslag van Verbeek werd toegelicht.

“We hebben meerdere signalen vanuit de organisatie gekregen dat de chemie tussen de spelersgroep en coach danig was verstoord. Het proces was dusdanig en zover dat wij gemeend hebben dat het zo niet verder kon gaan.”

Interview met Verbeek na zijn ontslag:

Reactie van algemeen directeur Toon Gerbrands na het ontslag van Verbeek:

AZ-leiding blijft onduidelijk wat de precieze aanleiding was

NRC-sportverslaggever Bart Hinke was bij de persconferentie, die door AZ bewust werd beperkt tot een kwartier. De leiding wilde uit “respect” voor Verbeek niet op incidenten ingaan:

“Wat duidelijk werd is dat het de afgelopen drie maanden misgegaan is met de nieuwe spelersgroep en dat het vertrouwen is geschaad. Tot het ontslag is gisteravond besloten na de wedstrijd. Aanvoerder Maarten Martens zei me verder dat hij zich niet verantwoordelijk voelt voor wat er gebeurd is. Wat er precies is voorgevallen daar bleef men verder nadrukkelijk vaag over.”

Persbureau Novum voegt hier nog aan toe dat Martens het moeilijk vindt om te bepalen of Verbeeks ontslag terecht is en dat hij ook niet weer of het proces waarover Stewart repte onomkeerbaar was:

“Dat zullen we nooit weten. Het proces ging niet de goede kant op en dingen liepen niet zo soepel als had gemoeten. Ik denk dat wij een goede groep hebben. Wij voelden ook dat er zaken waren die niet goed gingen, maar we hebben goed gereageerd.”

Verbeek werd eerder geschorst wegens aanvallen offical

De ontslagen trainer van AZ heeft het imago dat hij vrij direct is, intimiderend kan zijn en een onbuigzaam karakter heeft. Zo werd hij vorig jaar maart door de tuchtrechter geschorst omdat hij tijdens een wedstrijd AZ - Heracles expres vierde official Jochem Kamphuis zou hebben omver gelopen. Bij zijn vorige club Feijenoord zouden spelers vinden dat hij hun behandelde als kinderen en moest hij uiteindelijk vertrekken nadat er een onwerkbare situatie was ontstaan.

Zijn gedrag werd tot nu toe wel gewaardeerd door de spelers bij AZ. Zo zei aanvoerder Niklas Moisander vorig jaar nog tegen NRC-sportverslaggever Michiel Dekker:

“Hij scheldt ons wel eens verrot, maar dat is dan met een bedoeling. Verbeek heeft altijd respect en controle. Hij laat zijn emoties nooit de vrije loop en zal altijd meteen zeggen wat hij vindt. Dat wordt door de hele spelersgroep gewaardeerd.”

Persconferentie van technisch directeur Ernest Stewart van AZ na het ontslag van Verbeek:

De reactie van AZ-aanvoerder Maarten Martens: