Amerikaanse Huis neemt voorstel aan voor uitstel Obamacare

Senaatsleider Harry Reid tijdens een persconferentie nadat het Huis van Afgevaardigden akkoord ging met een aantal maatregelen om de zorgwet aan te passen met als gevolg dat Obamacare wordt uitgesteld. Foto EPA / Shawn Thew

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vannacht een voorstel aangenomen waardoor de nieuwe zorgwet van president Obama, in de volksmond Obamacare, wordt aangepast en uitgesteld. Het is echter waarschijnlijk dat de Senaat hier niet akkoord mee gaat.

Het gaat om een belasting op medische hulpmiddelen. De stemming zou kunnen betekenen dat de invoering van Obamacare een jaar vertraging kan oplopen. De impasse is de cumulatie van een al drie jaar durende discussie over de wet, die miljoenen onverzekerde Amerikanen een zorgverzekering biedt, maar waar de Republikeinen met een meerderheid in het Huis, fel tegen zijn.

De Republikeinen vinden Obamacare een geldverslindende operatie. De stemming verliep dan ook grotendeels via partijlijnen schrijft persbureau Reuters: vrijwel alle Democratische partijgenoten van Obama stemden tegen het uitstel, terwijl de meeste Republikeinen voor stemden.

Lot van de zorgwet is verbonden met funding bill

De nieuwe discussie over de wet is ontstaan omdat het Congres voor 1 oktober in miljoenen aan nieuwe overheidsbestedingen moet goedkeuren als het fiscale jaar eindigt. De Republikeinen willen het schuldenplafond alleen verhogen als Obamacare wordt uitgesteld. Gebeurt dat niet, dan betekent dit dat de regering het salaris van meer dan een miljoen ambtenaren niet meer kan betalen en de overheid min of meer ‘op slot’ gaat.

De bal ligt nu weer bij de Senaat, waarin de Democraten een meerderheid hebben. De leider van de Democraten, Harry Reid, heeft bij voorbaat aangekondigd dat de Senaat nooit akkoord zal gaan met dit besluit van het Huis. Ook Obama heeft eerder laten weten dat hij desnoods zijn veto zal gebruiken om de zorgwet door te zetten.

    • Anouk Eigenraam