Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Zeventien leidinggevende leden Gouden Dageraad tot dusver opgepakt

De leider van Gouden Dageraad, Nikos Mihaloliakos, in mei in Athene.
De leider van Gouden Dageraad, Nikos Mihaloliakos, in mei in Athene. Foto Reuters/Yannis Behrakis

De Griekse politie heeft vandaag tot dusver zeventien leidinggevende leden van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad opgepakt. Partijleider Nikolaos Michaloliakos, de woordvoerder en drie andere parlementsleden van de partij werden vanochtend vroeg al eerste gearresteerd.

Het is voor het eerst sinds 1974 dat in Griekenland parlementsleden zijn gearresteerd. De arrestanten worden verdacht van het vormen van een criminele organisatie. Twee bronnen bij de politie verklaarden vanochtend al dat in totaal ongeveer 35 arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd.

Regeringswoordvoerder Simos Kedikoglou sprak van een ‘ongekend dynamisch antwoord op een neonazistische organisatie’. Hij suggereerde dat de arrestaties onderdeel zijn van een strategie om Gouden Dageraad niet als een politieke macht, maar als een criminele organisatie aan te pakken.

“De premier en de regering waren vastbesloten om Gouden Dageraad uitsluitend via het gerechtelijk systeem aan te pakken. Wij zijn erin geslaagd hun politieke masker af te rukken en hen te behandelen zoals ze werkelijk zijn, een criminele organisatie.”

Arrestaties volgen na doodsteken linkse activist

De regering gelastte een onderzoek naar de activiteiten van Gouden Dageraad nadat de dood van rapper Pavlos Fyssas op 18 september in heel Griekenland grote ophef veroorzaakte.

De verdachte die in verband hiermee is aangehouden heeft tegenover de politie toegegeven dat hij de 34-jarige heeft neergestoken. Ook maakte hij zichzelf bekend als een aanhanger van Gouden Dageraad. De politie onderzocht zijn telefoongegevens en die van meer dan driehonderd mensen die met Gouden Dageraad verbonden zijn.

Het onderzoek heeft zich ook uitgestrekt tot de politie, die in het verleden ervan beschuldigd is gewelddaden van Gouden Dageraad te negeren en immigranten te mishandelen. Onder de arrestanten van vandaag is om die reden een politieman.
Volgens de wetgeving tegen georganiseerde misdaad wordt de zaak behandeld door het Griekse hooggerechtshof en de antiterreurpolitie.

Parlementsleden houden hun zetels

Ondanks de arrestaties behouden de parlementsleden van Gouden Dageraad hun zetels, tenzij ze worden veroordeeld. De partij bezet achttien van de driehonderd zetels in het Griekse parlement, nadat ze vorig jaar bij de verkiezingen bijna zeven procent van de stemmen kreeg.

De partij heeft stellig ontkend een rol in de moord op Fyssas te hebben gespeeld, maar door de moord heeft de partij aan populariteit ingeboet. Donderdag zei partijleider Michaloliakos nog dat zijn parlementsleden mogelijk opstappen als het optreden van de autoriteiten tegen zijn partij niet ophoudt. Dan zou voor iedere zetel die vrijkomt een tussentijdse verkiezing moeten worden gehouden. Als die zetels in handen komen van de oppositie, zou de broze regeringscoalitie kunnen instorten.

“Er komen geen verkiezingen, zeker geen algemene verkiezingen”, zei regeringswoordvoerder Kedikoglou. Gevraagd naar de mogelijkheid van gedeeltelijke tussentijdse verkiezingen als de leden van Gouden Dageraad hun zetels opgeven, zei hij, ‘er zijn manieren om ook daar mee om te gaan’.

“Gerechtigheid, stabiliteit, geen verkiezingen”, zei premier Antonis Samaris terwijl hij zich van zijn kantoor naar het vliegveld haastte voor een trip naar de Verenigde Staten.

Aanhang opgeroepen naar hoofdbureau politie te komen

Gouden Dageraad deed na de arrestaties via sms een oproep aan haar aanhangers om ‘rustig en ordelijk’ naar het hoofdbureau van politie te komen. Daar verzamelden zich later ongeveer honderd mensen, onder wie enkele parlementsleden, op de stoep tegenover het gebouw.

Voorheen was Gouden Dageraad een marginale organisatie met wortels in het neonazisme, maar mede door de economische crisis won de partij sterk aan populariteit. Vertegenwoordigers en leden van de partij worden geregeld verdacht van gewelddadige aanvallen, vooral tegen immigranten. Ondanks haar gewelddadige reputatie werd de partij populairder naarmate de armoede in Griekenland toenam. (AP/Novum)