Winnaar Poelifinario is nu al omstreden

Wie is de grootste kanshebber voor de Poelifinario, de prijs voor het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen die zondag wordt uitgereikt in de Kleine Komedie in Amsterdam? Dat moet Ronald Goedemondt zijn, met zijn programma De R van Ronald – te oordelen naar de juryrapporten die tegelijk met de bekendmaking van de zes genomineerden werden gepubliceerd. „Goedemondt zit bovenop de cabaret-Olympus”, schrijft de jury. En er gaat nu eenmaal niets boven de Olympus.

Eén voorbehoud moet worden gemaakt. Vorige week werd onthuld dat er herrie in de jury is ontstaan. Na de eerste stemronde riep een jurylid: „Dat kán niet!” Daarna werd er zo lang vergaderd dat enkele juryleden hun stem alsnog aan een andere genomineerde gaven. Zo staat er zondag een winnaar op het podium wetende dat iemand anders had moeten winnen.

Daar komt nog bij dat ten onrechte één naam ontbreekt tussen de genomineerden: Diederik van Vleuten. Zijn eerste programma (Daar werd wat groots verricht) leverde hem in 2011 een nominatie op. Hij had „cabaretgeschiedenis” geschreven, aldus de jury. Maar tot bijna ieders verbazing ging de Poelifinario toen niet naar hem, maar naar de aanzienlijk minder vernieuwende Lebbis. Daarop besloot Van Vleuten dat hij dit jaar, voor het aan de Eerste Wereldoorlog gewijde Buiten schot, geen nominatie bliefde.

Los daarvan is Goedemondt de meest overdonderende grappenmaker van allemaal, in een superieur spel met logica en onlogica. Maar ook op de rest van het speelveld valt weinig af te dingen. Maar daarvan wonnen Wim Helsen, Lebbis en Kommil Foo al eerder een Poelifinario. Dat zou weliswaar geen beletsel moeten zijn voor een tweede zege, maar in de praktijk is het dat vaak wel. Ook dat vergroot de kans voor Goedemondt, die net als de eveneens genomineerde Ashton Broers en Van der Laan en Woe nog niet eerder de enige echte cabaretprijs van Nederland heeft gewonnen.

    • Henk van Gelder