Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

VN-Veiligheidsraad stemt voor vernietigen chemische wapens Syrië

De VN-Veiligheidsraad heeft unaniem gestemd voor een resolutie die moet leiden tot de vernietiging van chemische wapens in Syrië. Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon sprak van “een historisch besluit”.

De Syrische regering moet binnen een week informatie aanleveren over haar voorraad chemische wapens. In november moet de vernietiging van chemische wapens beginnen en halverwege 2014 moeten het hele arsenaal zijn verdwenen. Syrië bezit volgens schattingen zo’n duizend ton aan chemische wapens. De resolutie rept niet over eventuele sancties tegen Syrië indien de afspraken uit de VN-resolutie niet worden nageleefd, meldt persbureau Reuters.

‘Historisch besluit’

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon sprak van “een historisch besluit”. Hij noemde de resolutie “het eerste hoopvolle nieuws over Syrië in een lange tijd”. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry toonde zich tevreden. “De diplomatie is sterk genoeg om vreedzaam een einde te maken aan de ergste wapens”, aldus Kerry.

Met het aannemen van de resolutie komt een einde aan een langdurige impasse over de vraag hoe de VN dient te reageren op de al meer dan twee jaar durende burgeroorlog in Syrië. Rusland en China spraken drie keer eerder een veto uit tegen door westerse landen gesteunde VN-resoluties, die druk wilden uitoefenen op de regering van Assad om een eind te maken aan het geweld.

Gifgasaanvallen in Syrië en de ‘rode lijn’ van Obama

Op 21 augustus vond er in Damascus een grote gifgasaanval plaats. De Amerikaanse president Obama had het gebruik van chemische wapens eerder een ‘rode lijn’ genoemd. Aanvankelijk was het onduidelijk of, en zo ja, door wie, de gifgasaanval was gepleegd. Een week na de aanval zei Obama er zeker van te zijn dat er een aanval had plaatsgevonden en dat deze was gepleegd door het regime van Assad. Ook zei hij bereid te zijn het land aan te vallen als vergeldingsactie. Het bleef daarna onzeker of de VS inderdaad ging aanvallen, mede doordat Obama goedkeuring wilde hebben van het Amerikaanse Congres, dat daar weinig voor voelde.

Chemische wapens onder toezicht

Op 9 september zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry terloops dat  een aanval niet nodig was als Syrië zijn wapens onder toezicht zou stellen. Rusland omarmde deze suggestie, vervolgens liet ook Syrië weten hiermee akkoord te gaan. Obama reageerde positief, maar maakte duidelijk een aanvalsplan achter de hand te houden. Uiteindelijk werd vorige week de eerste stap gezet voor het toezicht stellen. Een militaire ingreep van de VS in Syrië is met het aannemen van de VN-resolutie voorlopig van de baan.