Verliefd, maar niet heus

illustratie irene goede

Soms slaat de liefde toe in het aquarium. De guppies, die kleine visjes uit de dierenwinkel, zijn op zoek naar een mannetje of vrouwtje. En dan doen ze hun best om elkaar te versieren. Vrouwtjes houden van mannen met gekleurde strepen en vlekken. En als de mannetjes een vrouwtje leuk vinden, maken ze een S-vorm van hun lijf, zoals een slang. Vrouwtjes snappen dat.

Maar de guppenmannetjes zijn ook een beetje oneerlijk. Dat hebben biologen ontdekt. Want mannetjes foppen elkaar om het leukste vrouwtje te versieren.

Dat gaat zo. Van achter een waterplant komt Stan de mannetjesgup aanzwemmen. Bij de stenen aan de andere kant zwemmen twee vrouwtjes: Pien en Fleur. Pien is de leukste, dat ziet Stan meteen. Waarom? Geen idee. De meiden zijn allebei zilvergrijs met een rode staart. Maar Pien heeft gewoon zo’n leuke uitstraling! Stan begint al naar Pien toe te zwemmen, zodat hij kan laten zien hoe goed hij een S van zichzelf kan maken.

Maar o jee, daar is Mats. Stan ziet het meteen: Mats wil ook een vrouwtje versieren. Als hij maar niet voor die leuke Pien kiest!

Dan bedenkt Stan een list. Snel zwemt hij naar Fleur en laat aan haar zijn S-vorm zien. Het werkt. Mats wordt meteen jaloers, daar komt hij al aan! Die denkt: ‘Goh, wat is Fleur ineens populair. Die wil ik ook versieren.’

Mats is druk bezig om indruk te maken op Fleur. Gefopt! Snel zwemt Stan weg, naar Pien. Eindelijk hebben ze alle tijd voor romantiek.

Hester van Santen

Bron: F1000research, 12 augustus. http://nrch.nl/33vt

    • Hester van Santen