SPD gaat met Merkel praten, Steinbrück weg

Het bestuur van de sociaal-democratische SPD heeft vrijdagavond in Berlijn besloten verkennende besprekingen te beginnen met bondskanselier Angela Merkel (CDU) over de vorming van een nieuwe Duitse regeringscoalitie. Merkel won afgelopen zondag met ruim 42 procent de Bondsdagverkiezingen. De SPD werd met 25,7 procent de tweede partij.

Ook het ‘convent’ van de SPD, tweehonderd afgevaardigden uit de verschillende deelstaten, ging op een besloten bijeenkomst in Berlijn akkoord met coalitieonderhandelingen. Een coalitie met de christen-democraten ligt in grote delen van de partij moeilijk, onder meer omdat de vorige zogeheten ‘grote coalitie’ voor de SPD in 2009 uitliep op de grootste verkiezingsnederlaag in haar geschiedenis.

Op de vergadering van het convent vrijdagavond kondigde de voormalige kandidaat-kanselier van de SPD, Peer Steinbrück, zijn terugtreden aan uit alle politieke ambten. In een emotionele toespraak nam hij de verantwoordelijkheid voor de mislukte verkiezingen op zich.

Steinbrück had gezegd dat hij alleen meedeed om bondskanselier te worden van een coalitie met de Groenen. Beide partijen verloren echter de verkiezingen.

Een nieuw kabinet kan op zijn vroegst op 22 oktober worden gepresenteerd als de Bondsdag voor het eerst plenair in de nieuwe samenstelling bijeenkomt. Maar algemeen wordt ervan uitgegaan dat de onderhandelingen tussen CDU/CSU en SPD zo gecompliceerd zullen zijn dat een nieuwe ministersploeg niet voor december valt te verwachten.