Slechte beleggingsstrategie

„De klassieke vraag van de speculatieve belegger. En de verkeerde vraag wat mij betreft, zeker als dit het enige criterium is waarop een aandeel geselecteerd wordt. Kijk naar KPN. Al voor Carlos Slim vorig jaar een belang nam in KPN waren er beleggers die het aandeel kochten in de verwachting dat het bedrijf zou worden overgenomen. En uiteindelijk wordt het nu inderdaad waarschijnlijk overgenomen, maar op een koers onder de 3 euro, terwijl deze beleggers al kochten op 7 euro – daarna op 6, 5, 4, 3 en hopelijk ook op 2 euro. En dan zijn er nog genoeg voorbeelden van bedrijven die al jarenlang als overnamekandidaat worden bestempeld en nog steeds niet zijn overgenomen of waarbij de overname niet doorgaat, zoals TNT. Natuurlijk zijn er ook gevallen waarin het goed is uitgepakt voor beleggers, zoals DE Master Blenders, maar over het algemeen is speculeren op een overname een slechte beleggingsstrategie.”