Rara wie Bennink?

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De nieuwe firma is erbij – elke zaterdag.

Cashen is ook werken. Het waren in dat opzicht drukke weken voor Jan Bennink van de DE-koffiemarketeers uit Amsterdam. De overname van DE Master Blenders 1753 (hoe verzin je het) door een Duitse investeringsclub is rond. En de essentie van een overname is dat de andere partij verkoopt.

Dus Bennink had naast het incasseren van 4,5 mln afscheidsbonus genoeg te doen als afzwaaiend president-commissaris en voormalig waarnemend bestuursvoorzitter. De ene keer opties uitoefenen en de daarmee verkregen aandelen voor 0,7 miljoen verkopen. Dan weer 4,7 miljoen euro aan ‘prestatie-aandelen’ van de hand doen, en tussendoor een pluk gewone aandelen voor 7,7 miljoen verpatsen – aandelen die hij overigens grotendeels zelf als belegger had aangeschaft. De meldingen van effectentransacties stroomden binnen bij de beurstoezichthouder aan de Vijzelgracht. Kapitaal is arbeid.

Maar er bleken meer Benninkjes in de zilvervloot mee te varen: ene A.N.J. Bennink en ene S.J. Bennink. Wie dat zijn? De firma weigert commentaar op transacties van familieleden. Het zijn kinderen van Jan, zegt een ingewijde. Vorige week verkochten A.N.J. en S.J. ieder 1.211 aandelen DE. Opbrengst: 15.137,50 euro de man – een bescheiden touché.

Jong geleerd, oud gedaan. In de familie Bennink wordt dat goed begrepen.

Jeroen Wester

    • Jeroen Wester