Pruimensap

Pruim. Het is een geur- en smaakconstatering die nog wel eens wil opduiken in proefnotities in het geval van merlot. En ook bij schrijverijen rondom vintageport is er ruimte voor pruim. Met name die laatste wijnsoort laat zich ook smaken bij de pruimen-pie die Marjoleine de Vos vandaag in petto heeft.

Zo ook overigens twee andere rode (dessert) wijnen waaraan tijdens het wijnmaakproces een extra shotje alcohol is toegevoegd: vin doux naturel als Banyuls en Maury verzorgen graag het zoete slotakkoord. Een regelmatig gehoorde klacht bij dergelijke wijnen is echter het hogere alcoholpercentage: tussen de 15 en 20 procent.

Wie wat monterder en frisser wil eindigen, kan straffeloos uitwijken naar een goed gekoelde Moscato d’Asti. Omdat deze Italiaanse belletjeswijn hooguit 5 procent alcohol bevat, bent u ook zelf de volgende ochtend fris en fruitig.  Supermarkten als Albert Heijn, Jumbo, Deen en Plus verkopen voor rond € 7,00 een eenvoudige, maar smakelijke Moscato d’Asti.

De wijnwinkels van de Wijnkring een bijzonder lekkere: Marchesi di Barolo ‘Zagara’ 2012 . Zit in een bloedserieuze, strenge donkerbruine fles. Maar is daarentegen een jubelende Moscato. Mild bruisend. De belletjes brengen suikermeloen, limoen en peren in de smaakpapillen tot ontploffing . Zuiver als bronwater, schoon en verfrissend. Zoet maar ook weer niet te. Een van de betere Moscato’s die ik het afgelopen jaar proefde. (€ 12,95. Wijnkring)

    • Harold Hamersma