Pruimen-pie

Als het waar is wat Nigel Slater zegt, dat het bliss point in culinaire zin gevonden kan worden in een hapje zoete deegkorst over gloeiende pruimen, dan is er alle reden om deze eenvoudige pruimen-pie te maken. Al is het maar om te testen of je het met Nigel Slater eens kunt zijn. En pruimen

Als het waar is wat Nigel Slater zegt, dat het bliss point in culinaire zin gevonden kan worden in een hapje zoete deegkorst over gloeiende pruimen, dan is er alle reden om deze eenvoudige pruimen-pie te maken. Al is het maar om te testen of je het met Nigel Slater eens kunt zijn. En pruimen zijn er nu zó in overvloed, het is een makkie om het even te proberen.

Ingrediënten Deegdeksel over sappige pruimen

(voor 4 personen)

voor het deeg

100 g boter

100 g rietsuiker

1 ei, losgeklopt

175 g meel

½ tl bakpoeder

beetje melk om over de korst te borstelen

voor de vulling

800 g à 1 kilo pruimen

2 à 3 el suiker

mespuntje kaneel

om te serveren

1 el suiker

1 dl lichtgeklopte, ongezoete slagroom

Klop de boter en de suiker met een mixer tot een zacht, romig en licht mengsel. Doe er het ei bij en geleidelijk aan het meel en het bakpoeder.

Haal het geheel uit de mengkom en rol het op een met bloem bestoven werkvlak tot een bal. Kneed het deeg een paar minuten tot het zacht en glad is. Wikkel het in plasticfolie en leg het deeg 20 minuten in de ijskast.

Verwarm de oven tot 180 graden.

Snijd de pruimen doormidden en ontpit ze. Snijd de helften in grove stukken. Beboter een ronde ovenvaste schaal of vorm van ongeveer 22 cm doorsnee en doe daar de pruimen, de suiker en de kaneel in, meng even door elkaar.

Rol het deeg uit op het bebloemde werkvlak tot een cirkel groot genoeg om over de pruimen te passen en leg het deegdeksel op de pruimen. Het is niet onmogelijk dat het deeg een beetje breekt, het is kruimeldeeg tenslotte, maar dat geeft niets.

Druk het deksel zo netjes mogelijk op de rand van de vorm.

Kwast een beetje melk over de korst en bak het geheel 40 minuten. Strooi wat suiker over de pie als hij uit de oven komt en serveer hem warm met een scheutje licht geklopte slagroom.

    • Marjoleine de Vos