Politie Soedan opent het vuur op begrafenisstoet

Soedenase demonstranten vluchten voor de oproerpolitie tijdens rellen in Kartoum. Het regime van president Omar al-Bashir probeert de woede over de hoge brandstofprijzen onder het volk de kop in te drukken . Foto AP/Abd Raouf

Soedanese veiligheidstroepen hebben zaterdag volgens ooggetuigen in de hoofdstad Khartoem geschoten op een begrafenisstoet. Die was voor een man die vrijdag omkwam, toen eveneens werd geschoten op demonstranten.

Bij de protesten tegen een plotse verhoging van de brandstofprijzen kwamen afgelopen week al tientallen mensen om het leven. Steeds vaker roepen de demonstranten om het vertrek van de autocratische president Omar al-Bashir, die al 24 jaar aan de macht is in Soedan.

‘Ruim honderd doden sinds maandag’

Nog altijd is niet duidelijk hoeveel mensen bij het neerslaan van de protesten zijn omgekomen. Jonge activisten en artsen bij een ziekenhuis in Khartoem zeggen dat sinds maandag meer dan honderd mensen zijn omgekomen. De Soedanese politie meldt zeker dertig doden in het hele land, onder wie een aantal politieagenten. Amnesty International en het African Center for Justice and Peace Studies zeggen alleen dinsdag en woensdag al vijftig doden gedocumenteerd te hebben.

De autoriteiten lijken een nieuwsstop te willen opleggen. Vorige week viel het internet al een hele dag uit en Sky News Arabia en Al-Arabiya werden vrijdag gelast hun kantoren in Khartoem te sluiten. Soedanese nieuwsorganisaties zeggen dat fotografen en cameramensen bij de protesten geweerd zijn, terwijl journalisten opdracht hebben gekregen de demonstranten ‘saboteurs’ te noemen. Twee journalisten lieten weten dat van drie kranten nummers in beslag zijn genomen en dat nog eens drie kranten zijn gesloten.

Zware bezuinigingen ‘om het land voor instorten te behoeden’

Al-Bashir kondigde vorige week bezuinigingen aan, waardoor de brandstofprijzen, die tot dan zwaar gesubsidieerd werden, bijna verdubbelden. Hij zei dat de bezuinigingen nodig waren om het land voor ineenstorting te behoeden. Soedan is door de afscheiding van het olierijke zuiden in 2011 een belangrijke bron van inkomsten kwijtgeraakt.

Verder zijn in verschillende delen van het land gewapende afscheidingsbewegingen actief. Al-Bashir zelf wordt door het Internationaal Strafhof in Den Haag gezocht in verband met oorlogsmisdaden in de westelijke regio Darfur. (AP/Novum)