‘Slechtste persbericht sinds tijden’ van CBS leidt tot ophef

Minister Dijsselbloem van Financiën (PvdA) sprak vrijdag van „het slechtste persbericht sinds tijden”. Zijn college Kamp van Economische Zaken (VVD) vond het „verwarrende cijfers”, terwijl premier Rutte zelfs adviseerde de gegevens in het geheel niet serieus te nemen. Zelden zal een mededeling van het eerbiedwaardige Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) – opgericht in 1899 – zo zijn neergesabeld door leden van het kabinet.

Aanleiding was de mededeling van het CBS vrijdagochtend dat het overheidstekort slechts 2,5 procent bedraagt. „Dit is ruim onder de Europese bovengrens van 3 procent”, jubelde het persbericht. „Over heel 2012 was het tekort nog 4,1 procent.”

Tot een hoera-stemming bij de ministers leidde het niet. Zeker niet toen hun werd gevraagd waarom extra bezuinigingen van 6 miljard euro nodig zijn, als de tekortcijfers zo meevallen. „De cijfers van het CBS geven geen enkele aanleiding te denken dat er iets meevalt”, zei Rutte na afloop van de ministerraad. „We baseren ons nog steeds op de prognoses van het Centraal Planbureau (CPB) en ik vrees dat die waar zijn.”

Het CPB gaat voor dit jaar uit van een tekort van 3,2 procent en komend jaar van 3,3 procent, dus hoger dan de Europese bovengrens. Dat het CBS, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, op slechts 2,5 procent uitkomt, heeft alles te maken met de bijzondere periode die zij nemen: van juli 2012 tot en met juni 2013. De Europese Commissie kijkt echter nooit naar kwartaalcijfers, maar naar het saldo aan het eind van een kalenderjaar. De twaalf maanden tot en met juni worden vertekend door de opbrengsten van de veiling van telecomfrequenties en stagnerende uitgaven.

Kamp betreurde de verwarring die gisteren was toegeslagen. Vergoelijkend sprak hij van „allemaal slimme mensen bij het CBS die hun best doen”. Maar ze kunnen binnenkort wel een telefoontje verwachten.

    • Erik van der Walle