Obama belt op valreep met Rohani

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdagavond vanuit Washington telefonisch overleg gevoerd met zijn Iraanse ambtgenoot Hassan Rohani toen die op weg was van het VN-hoofdkwartier naar het vliegveld JFK in New York. Het is het eerste directe contact tussen de leiders van de twee landen sinds 1979.

Op een persconferentie eerder op de dag zei Rohani: „Ik wil dat deze reis een eerste stap is en een begin voor betere en constructieve betrekkingen met landen in de wereld en eveneens een eerste stap voor een betere relatie tussen de twee grote naties Iran en de Verenigde Staten.”

Obama zei na het telefoongesprek met Rohani te geloven dat Amerika en Iran een alomvattend akkoord kunnen bereiken over het kernenergieprogramma. De VS en hun bondgenoten vermoeden dat Teheran kernbommen wil maken. Iran heeft altijd gezegd te streven naar civiel gebruik.

Eerder deze week, tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York, kwam het niet tot een ontmoeting tussen Obama en de vorige maand aangetreden Rohani. Wel praatten hun ministers van Buitenlandse Zaken na een apart overleg over het omstreden Iraanse nucleaire programma met elkaar.

Vrijdag zei Rohani in de The Washington Post binnen drie tot zes maanden een akkoord te willen sluiten over het nucleaire programma. (NRC)