Noodzakelijke besnijdenis zevenjarige niet vergoed

Kinderarts onderhandelt via Twitter tevergeefs met zorgverzekeraar

Een jongen van zeven, uit Groningen, heeft erge pijn bij het plassen. Hormoonzalfjes van de kinderarts hebben niet geholpen. De conclusie van de uroloog is dat hij besneden moet worden (wegsnijden van de voorhuid). Alleen – besnijdenis zit niet meer in het basispakket van de zorgverzekering. Besnijdenis werd lange tijd wel uitgevoerd en vergoed, via een gedoogregeling, maar sinds juli mag dat niet meer.

Een besnijdenis, die bij kinderen onder narcose gebeurt, kost ongeveer 1.100 euro. En dat kan dit gezin niet betalen, vertelt kinderarts Jan Peter Rake, van het Martiniziekenhuis. „Wat nu?”, dacht hij dinsdag toen hij ontdekte dat de ingreep niet vergoed zou worden. Hij wierp de vraag op op sociaal medium Twitter, en kreeg al snel een (publieke) reactie van zorgverzekeraar Menzis, toevallig ook de verzekeraar van het gezin. „Wordt wel vergoed, op medische indicatie”, twitterde een Menzis-voorlichter. De kinderarts greep zijn kans: „Geeft u hierbij toestemming het op deze manier te regelen?” Menzis antwoordde: „De jongen kan met een verwijzing van de huisarts naar de medisch specialist.” Kinderarts Rake (zelf medisch specialist) zette door: „Mooi, zal ouders en onze urologen inlichten. Wie kan ik zeggen dat akkoord heeft gegeven?” Stilte. Een dag later reageerde Menzis opnieuw, via Twitter: „Ik heb geen akkoord gegeven [...]”.

Bizarre moderne zorgtaferelen, vindt ook hoofd voorlichting Richard Lancee van Menzis, de vierde verzekeraar van het land. Bizar is dat de onderhandeling tussen arts en verzekeraar voor iedereen te zien is, maar ook dat de voorlichter verkeerde informatie gaf. Want besnijdenis mág niet vergoed worden, zegt hij. Dit bepaalde het College van Zorgverzekeringen, dat het basispakket samenstelt. Als het gezin een beroep doet op de coulanceregeling, kan het mogelijk bij wijze van uitzondering, zegt Lancee.

Kinderarts Rake vindt dat een medisch noodzakelijke besnijdenis gewoon moet worden vergoed. Dat dat niet gebeurt, heeft een administratieve oorzaak. Jarenlang deden urologen religieuze besnijdenissen (omdat joodse of islamitische ouders dat wilden) en declareerden die voor het gemak als ‘medisch noodzakelijk’. Sinds 2005 gebeuren religieuze besnijdenissen in religieuze klinieken en worden ze niet meer vergoed uit het basispakket. Intussen had het College van Zorgverzekeringen een streep gezet door de vergoeding van álle besnijdenissen. Vervolgens werden de ziekenhuisbesnijdenissen toch uitgevoerd en onder een ander etiket gedeclareerd, zo’n 11.500 per jaar. Overigens veelal bij oudere mannen. Sinds 1 juli mag dit niet meer, een gevolg van strengere declaratieregels van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA).

Sommige urologen bestrijden dat besnijdenis ooit nodig is bij kinderen. Een ‘verwijdingsplastiek’ zou ook werken, waarbij het nauwe deel van de voorhuid wijder gemaakt wordt. Maar volgens de wetenschappelijke Vereniging voor Urologie is dat niet altijd een goed alternatief.

Kinderarts Rake vindt het goed dat de discussie over vergoeding in het openbaar wordt gevoerd, dan kan iedereen zien hoe die verloopt. Menzis buigt zich momenteel over een aantal klanten dat lijdt aan een voorstadium van kanker en om díe reden besneden moet worden. Ook dat wordt niet meer vergoed. „Wij kijken of we toch een oplossing kunnen vinden.”