Nieuwe wielervoorzitter na chaotische vergadering

Na een tumultueuze zitting werd de Brit Brian Cookson in Florence gekozen als nieuwe UCI-voorzitter. „Dit gedoe was te vermijden geweest.”

Al uren waren de afgevaardigden van nationale wielerbonden vrijdag met elkaar aan het delibereren in het Palazzo Vecchio in Florence. Kon de zittend voorzitter van de internationale wielerbond UCI, de Ier Pat McQuaid, nou wel of niet genomineerd worden door de bonden van Thailand en Marokko? Was zijn strijd om herkozen te worden überhaupt geldig? Uitgebreide redevoeringen van door de UCI ingeschakelde juristen moesten de gedelegeerden overtuigen van de validiteit van McQuaids nominatie.

Toen nam McQuaids tegenstrever, de Brit Brian Cookson, het woord. „Ik heb er genoeg van. Laten we direct stemmen tussen de twee kandidaten.” Applaus volgde. Even later werd Cookson gekozen als nieuwe baas van het internationale wielrennen.

McQuaid lag als voorzitter hevig onder vuur, omdat hij sinds de zaak-Armstrong te weinig zou hebben gedaan om doping te bestrijden. Cookson begeleidde zijn kandidatuur met een speech waarin hij aankondigde dat hij grote veranderingen zal doorvoeren als UCI-voorzitter. Zo gaat hij de organisatie die renners op doping controleert, loskoppelen van de bond en een onafhankelijke positie geven. Ook wil hij het vertrouwen van sponsors en publiek in de sport herstellen.

In zijn zestien jaar aan het hoofd van de Britse wielerbond British Cycling heeft Cookson een aardige conduitestaat opgebouwd. Hij redde de bond van een faillissement en maakte een plan om het Britse wielrennen uit het slop te trekken. Dat resulteerde in grote successen. Eerst op de baan, waar het ambitieniveau dusdanig werd opgeschroefd dat een renner als Chris Hoy zesvoudig olympisch kampioen kon worden. Drievoudig olympisch kampioen Bradley Wiggins stapte over naar het wegwielrennen en won vorig jaar de Tour de France. Dit jaar werd hij als Tourwinnaar opgevolgd door zijn landgenoot Christopher Froome.

Cookson stelde het chaotische congres waarop hij werd verkozen als voorbeeld van hoe het niet meer moet. „Dit gedoe was te vermijden geweest”, zei hij, waarmee hij een sneer uitdeelde aan zijn voorganger. In de acht jaar dat McQuaid de UCI voorzat, voerde hij diverse rechtszaken, onder anderen tegen Wada-voorzitter Dick Pound, dopingspijtoptant Floyd Landis en journalist Richard Kimmage.

Toch kwam ook Cookson ongunstig in het nieuws op de dag van zijn uitverkiezing. Pieter Zevenbergen, de Nederlandse voorzitter van de ethische commissie van de UCI, onthulde dat hij daags tevoren een e-mail had ontvangen waarin een Griekse wielerbestuurder Cookson beschuldigt van omkoping. In ruil voor een stem op de Brit zouden de Grieken 25.000 euro ontvangen voor de organisatie van een ronde door Griekenland. De beschuldiging wordt onderzocht – en het „gedoe” houdt dus nog even aan.