Motordocumentaire niet meer vertoond op Nederlands Film Festival

De Utrechtse Stadsschouwburg, waar het Nederlands Film Festival momenteel plaats vindt. Foto ANP/Robert Vos

De documentaire over een nieuw opgerichte en inmiddels uit elkaar gevallen motorclub wordt niet meer vertoond op het Nederlands Film Festival. De première van de film, die gisteravond plaats zou vinden, werd na bedreigingen van leden van een motorclub afgelast.

Op verzoek van de producent zijn ook twee vertoningen die nog stonden gepland geschrapt. Inmiddels zijn vervangende films gevonden, zegt een woordvoerder van het festival vanmiddag tegenover persbureau Novum. Producent Cees van der Wel zei eerder op RTV Rijnmond dat er een dag voor de première al doodsbedreigingen waren binnengekomen.

Update 22.24 uur: Burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen gaat contact opnemen met de makers van de documentaire Fever. Het besluit om de film te schrappen is genomen door de regisseur, aldus de gemeente Utrecht tegenover Novum:

“Het is ook aan hem om aangifte te doen, als er sprake is geweest van bedreiging. Wolfsen kennende zal hij zeker contact opnemen met de regisseur om te horen wat er nu precies is gebeurd.”

Vertoning verstoord door vier leden

Van der Wel heeft verklaard dat vier motorclubleden de première gisteren verstoorden. Volgens de woordvoerder van het filmfestival kwamen ze niet verder dan de foyer. De politie werd erbij gehaald, maar het bleef volgens de woordvoerder rustig en er werd niemand aangehouden. Een woordvoerder van de politie deed het af als een ‘storm in een glas water’.

RTV Rijnmond zendt film in november uit

De documentaire wordt in november uitgezonden RTV Rijnmond. De lokale omroep schrapt de vertoning vooralsnog niet.

De documentaire, Fever, gaat over de oprichting van een nieuwe Antilliaanse motorclub. De club werd twee jaar gevolgd. Na veel strubbelingen is de club volgens Van der Wel uiteindelijk uiteengevallen.

De mannen die de première verstoorden zouden een kleine rol in de documentaire spelen, maar wilden volgens Van der Wel niet met de voorzitter van de uiteengevallen club geassocieerd worden. Eerder zouden ze toestemming voor de vertoning hebben gegeven.

    • Annemarie Coevert