Motorclubleden verstoren première documentaire Filmfestival

Het Gouden Kalf wordt bij de Stadsschouwburg geplaatst voorafgaand aan het Nederlands Film Festival. Foto ANP / Robert Vos

Onder dreiging van geweld is de eerste vertoning van een documentaire over een nieuwe motorclub op het Nederlands Filmfestival in Utrecht gisteravond afgelast. Vier leden van een motorclub waren de zaal binnengedrongen en eisten dat de documentaire van RTV Rijnmond niet werd uitgezonden, zei een medewerker die erbij was op de omroep.

Een dag eerder was de producent volgens de medewerker, Cees van der Wel, al bedreigd. “Er vielen toen termen als ‘ik ga je doodschieten’.”

De documentaire, Fever, gaat over de oprichting van een nieuwe Antilliaanse motorclub. De club werd twee jaar door een regiseusse gevolgd. Na veel strubbelingen is de club volgens Van der Wel uiteindelijk uiteengevallen. De mannen die de première verstoorden zouden een kleine rol in de documentaire spelen, maar wilden volgens Van der Wel niet met de voorzitter van de uiteengevallen club geassocieerd worden. Eerder zouden ze toestemming voor de uitzending hebben gegeven.

Toen de motorclubleden de zaal binnendrongen, werd de politie erbij gehaald. Hierop verlieten de vier mannen de zaal, maar ze bleven volgens Van der Wel wel bij de uitgang wachten op de oud-voorzitter van de club. Omdat werd gevreesd dat ze gewapend waren, ging de uitzending niet door. Het is niet bekend wanneer en of de documentaire alsnog wordt uitgezonden. (Novum)