Ministers Berlusconi willen opstappen - ‘opmaat naar politieke crisis’

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi voor zijn woning in Rome. Foto AP/Andrew Medichini

De vijf ministers in de Italiaanse regering die deel uitmaken van de politieke partij van oud-premier Silvio Berlusconi zijn van plan om op te stappen. Dat meldt de woordvoerster van vicepremier Angelino Alfano vandaag tegenover persbureau AP.

Dit werd enkele uren bekend gemaakt nadat Berlusconi zijn ministers eerder vandaag had opgeroepen om af te treden, vanwege het kabinetsbesluit om de btw te verhogen.

Het aftreden moet formeel worden ingediend bij president Giorgio Napolitano. Vervolgens zal hij moeten bepalen of de overheid aan kan blijven in een aangepaste vorm, of dat er vervroegde verkiezingen zullen moeten volgen. Dit is hij voorlopig niet van plan, zo legt buitenlandredacteur Marc Leijendekker vanavond uit:

“Napolitano heeft verklaard dat er geen vervroegde verkiezingen worden uitgeschreven, tenzij de kieswet wordt aangepast. Dat is niet waarschijnlijk, dus nieuwe verkiezingen zullen er waarschijnlijk niet snel komen.”

‘Moeilijk te voorspellen wat er gaat gebeuren’

Leijendekker legt daarnaast uit dat dit ‘een opmaat is naar een politieke crisis’ in Italië:

“Ook al volgen er voorlopig geen verkiezingen, het is duidelijk dat dit een opmaat is naar een politieke crisis. Het is alleen zeer de vraag hoe die eruit gaat zien.

Premier Enrico Letta heeft op dit besluit laten weten dat hij eerst rustig wil kijken hoe hierop wordt gereageerd in het parlement, maar daar zal waarschijnlijk grote onrust ontstaan. De Democratische Partij weet op dit moment nog niet hoe deze zich in deze situatie positioneert.

Daarnaast is binnen de partij van Berlusconi iedereen momenteel een pion in het politieke spel van de leider. Hoe dat spel verder verloopt, en welke gevolgen dat zal hebben is nu nog heel moeilijk te voorzien.”

Later deze week stemt senaat over afnemen zetel Berlusconi

De centrumrechtse Volk van de Vrijheid-partij van Berlusconi zit in een ongemakkelijke regeringscoalitie met de centrumlinkse Democratische Partij. De verhoudingen in de coalitie zijn gespannen sinds de veroordeling van Berlusconi wegens belastingontduiking deze zomer door het Italiaanse hooggerechtshof werd bevestigd.

Sindsdien klinkt de roep om Berlusconi zijn senaatszetel te ontnemen. Komende week wordt hierover waarschijnlijk gestemd in de senaat. Een meerderheid van een Senaatscommissie stemde, als eerste stap in een langer durend proces, er eerder deze maand al voor om Berlusconi te dwingen zijn senaatszetel op te geven.

In een opgenomen videoboodschap gaf Berlusconi op 18 september zelf te kennen er niet over te peinzen om uit de politiek te stappen. Berlusconi riep zijn aanhangers op “de arena in te gaan” om links te bevechten “dat de justitie voor politieke doeleinden gebruikt”. Hij herhaalde hierbij onterecht te zijn veroordeeld.

Dergelijke verklaringen deed Berlusconi eerder:
https://www.youtube.com/watch?v=6xkEOduww-k&hd=1

    • Annemarie Coevert