Fans steunen held tot in rechtbank

Aangemoedigd door zo’n vijftig voetbalfans meldde de Argentijn Lionel Messi zich vrijdag in Gava onder de rook van Barcelona bij de rechtbank. De Argentijn zou met zijn vader in 2007, 2008 en 2009 in totaal vier miljoen hebben achtergehouden. Hoewel hij zijn schuld en de opgelopen rente heeft vereffend, zette de Spaanse justitie de zaak toch door.

De gerechtelijke procedure tegen Messi senior en junior, die ongeveer een half uur werd gehoord, begon in juni 2013. De belastingfraude zou zich toespitsen op inkomsten uit portretrechten. Die zouden zijn doorgesluisd naar fictieve bedrijven in belastingparadijzen als Belize en Uruguay om geen belastingen in Spanje te hoeven afdragen.

Als Messi schuldig wordt bevonden, kan hij een boete krijgen die oploopt tot 150 procent van het achtergehouden bedrag van vier miljoen. Volgen zakenblad Forbes verdiende Messi in de eerste helft van dit kalenderjaar alleen al 31 miljoen euro.