Medicijn tegen belastingallergie

Wij zitten sinds kort, inclusief de spaarrekeningen van onze kinderen, boven de vrijstelling van de vermogensrendementsheffing. Dat voelt onrechtvaardig. Wat kunnen we, behalve uitgeven, doen om deze belasting te ontwijken?

None

Gefeliciteerd met jullie appel voor de dorst. Of moet ik condoleren, omdat de fiscus gaat aankloppen? In het laatste geval lijden jullie, net als velen, aan belastingallergie. Dat is het verongelijkte gevoel dat de staat het op je geld heeft gemunt. Dat gevoel heerst alom sinds de crisis. Vooral de vermogensrendementsheffing (vrh) roept afgrijzen op. De fiscus meent namelijk dat je jaarlijks 4 procent op je vermogen verdient. Met spaargeld lukt dat vrijwel geen mens.

Het beste medicijn tegen belastingallergie is je uitgaven globaliseren: staar je niet blind op één belasting of uitgave. Bekijk je hele lastenpatroon en probeer de vrh ergens terug te sparen. Stel, je bezit 90.000 euro. Dat kost 573 vrh, want per koppel is 42.278 euro vrijgesteld. Je moet maandelijks dus pakweg 48 euro terug sparen. Los zo mogelijk af op de aflossingsvrije hypotheek. Dan verschuift spaargeld naar je huis, waarover je geen vrh betaalt. Of doe noodzakelijke uitgaven nog dit jaar, zoals een te oude auto vervangen of je gebit laten reviseren. Dat laatste scheelt – dit jaar voor het laatst – mogelijk ook inkomstenbelasting (als je specifieke zorgkosten een inkomensafhankelijke drempel te boven gaan). Maar pas op, betaal belastingwinst nooit té duur. Ga niet fiscaal aftrekbaar pensioensparen als je geen pensioentekort hebt. De latere uitkeringen worden belast. Daar baal je dan weer van.

Lijders aan belastingallergie zouden zich moeten abonneren op het blad Fiscalert. Dan krijg je alle fiscale buitenkansjes periodiek op je deurmat. Het abonnementsgeld mag je zelf bepalen. Dat haal je er dus altijd uit.

Ook niet-fiscale besparingen kunnen de pijn van rijkdom verzachten. Zo kun je die maandelijkse 48 euro terugverdienen door te knijpen op communicatiekosten (0900alternatieven.nl, symonly.nl), vakanties (huizenruil.com), vervoer (mywheels.nl), eten (foodsharing.nl), je zorgverzekering (consumentenbond.nl), reparaties (repaircafe.nl) en meer. Ook spaarrente opkrikken is lucratiever dan je denkt. Weet je je spaarrente te verhogen van 1,3 procent naar 1,95 procent (spaarinformatie.nl) dan verdien je op 90.000 euro 585 euro extra, genoeg om de vrh te compenseren. In deze crisistijd exploderen je kansen om gestegen kosten elders te besparen. Beantwoord dus elke tegenvaller door creatief te zoeken naar compensatie. Dat doen de overheid en de financiële sector ook.

    • Erica Verdegaal