Maurice Lippens President-commissaris

None

President-commissaris Maurice Lippens (1943) – tevens graaf – nam op 28 september 2008 ontslag nadat de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse regeringen als ‘redding’ ruim 11 miljard in Fortis hadden gepompt. Onder zijn toeziend oog groeide Fortis uit tot een grote speler, maar raakte de bank ook in financiële nood. „ Ik ben nooit bankier geweest en mijn begrip van die materies is relatief oppervlakkig”, zei hij vorig jaar in een interview. De rechtbank Utrecht oordeelde dat Lippens geen onjuiste mededelingen deed rond Fortis. Mogelijk werpt de recente onthulling van e-mailverkeer door de krant De Tijd daar ander licht op. Terwijl Lippens naar de buitenwereld toe verkondigde dat alles hosanna ging bij Fortis, mailde hij in juni 2008 naar topman Jean-Paul Votron „enorme en existentiële vragen over de toekomst van Fortis” te verwachten. Zijn graaf-titel kreeg Lippens van koning Albert II als erkenning voor het realiseren van de droom van een grote Belgische bank: Fortis, de fusie tussen de Generale Bank en de ASLK. Lippens is telg van een roemrucht geslacht. Zijn broer is burgemeester van badplaats Knokke. Lippens zelf resideert in Knokke-Zoute, de chicste buurt. Hij is nu voorzitter Van Compagnie Het Zoute, het vastgoedbedrijf van de familie en bestuurslid van suikergigant Finasucre. Saillant detail: hij is naamgever van de Code Lippens: de corporate governance code in België, vergelijkbaar met de code Tabaksblatt.