Marianne Vos prolongeert wereldtitel in Florence

Marianne Vos tijdens de presentatie van de Rabobank / Liv Giant wielerploeg. Foto ANP/ Bas Czerwinski

Marianne Vos heeft vandaag voor de tweede keer op rij de wereldtitel veroverd. De Brabantse renster liet op de slotklim in Florence iedereen achter zich en kwam solo over de eindstreep. De Zweedse Emma Johansson werd tweede, voor de Italiaanse Daniele Ratto. Het is de derde wereldtitel voor Vos, nadat ze in 2006 ook al eens de beste was.

Topfavoriet Vos sloeg op de Salviati het beslissende gaatje en bleef in de afdaling en op het laatste vlakke stuk Johansson en Ratto voor. De twee finishten vijftien seconden later. Anna van der Breggen hield Vos tot de slotklim uit de wind en werd uiteindelijk vierde op 33 seconden.

Veertig renners los van peloton na klim

De etappe naar Florence kwam los toen het peloton moest gaan klimmen. Het grootste gedeelte raakte op de eerste beklimming van de Fiesole, die in totaal vijf keer werd aangedaan, op achterstand. Ruim veertig renners bleven over, onder wie Vos, Van der Breggen, Ellen van Dijk, Lucinda Brand en Annemiek van Vleuten.

Nadat een aanval van Nederlands kampioene Brand was gestrand gingen Van der Breggen en Vos er op de vierde klim met een handvol andere renners vandoor. Onder anderen tweevoudig wereldkampioene Giorgia Bronzini moest lossen en kwam niet meer terug.

Nadat Van der Breggen veel kopwerk had verricht voor Vos zette de Brabantse op de Salviati een allesbeslissende demarrage in. Van der Breggen vervulde vorig jaar in Valkenburg eenzelfde rol. Toen werd ze vijfde.
(Novum)