... maar toch is er een kans dat de Randstadprovincie er komt

En zo is Plasterks fusiepoging tot dusver uitgedraaid op een slechtnieuwsshow. Dan nu het goede nieuws voor Plasterk: de fusie kan nog steeds doorgaan. Het oordeel van de provincies is niet doorslaggevend. Het parlement beslist, in 2014. En zoals bekend hebben regeringspartijen VVD en PvdA een meerderheid in de Tweede Kamer. Dat kan goed gaan. Al zei PvdA-Kamerlid Manon Fokke in mei nog dat zij de zienswijze van de drie provincies „zeer serieus” zal nemen. En dan is er die andere horde, de senaat. Plasterk is hier afhankelijk van de steun van andere partijen, in dit geval waarschijnlijk van D66 en GroenLinks. Hoe kijken senatoren van die partijen inmiddels tegen Plasterks plan aan? Hans Engels, D66, is vóór „schaalvergroting” van provincies, zegt hij. Maar reken nergens op, zegt hij, want er zijn bezwaren. Zijn grootste: „Dit is een separaat voorstel. Plasterk wil deze fusie binnenhalen. Maar wat gebeurt er na de vorming van die ene waterhoofdprovincie?” Hij wacht met belangstelling op het wetsvoorstel. Ook Margreet de Boer, GroenLinks-senator, wacht op wat komen gaat. En dan kijkt ze of de wet duidelijk maakt welke taken bij provincies thuishoren. En welke provinciegrootte daarbij past. Maar De Boer twijfelt inmiddels of het wetsvoorstel nog komt. Het gebrek aan draagvlak in de provincies noemt ze „totaal”. „Misschien moet de minister zijn knopen tellen.” Er zijn twee mogelijkheden, zegt ze. „Of Plasterk maakt er een echt goed verhaal van. Of hij zegt: leuk geprobeerd, maar dit wordt ’m niet.”