Luis in de zorg Chris Oomen slaat weer toe...

Bijna niemand weet wie hij is, en toch kijken we ieder jaar weer uit naar wat hij doet. Chris Oomen, baas van de kleine zorgverzekeraar DSW, maakte deze week nieuws met de mededeling dat de zorgpremie omlaag gaat. De grap is dat DSW met een marktaandeel van 3 procent, de grote jongens Achmea VGZ en CZ (samen bijna 77 procent van de zorgmarkt) ieder jaar weer de loef afsteekt.

Typisch Chris Oomen, financieel onafhankelijk geworden op de beurs. Het schept er plezier in om in de week na Prinsjesdag de nieuwe zorgtarieven te publiceren. En daarmee is het kleine DSW bepalend voor de hele branche.

Omdat het basispakket vastligt, concurreren verzekeraars vooral op prijs. Zet DSW een scherpe prijs neer dan moeten de grote jongens wel volgen, anders lopen ze het gevaar dat klanten massaal overstappen naar de prijsvechter.

En zo kan dus zelfs de kleinste verzekeraar op de immens grote zorgmarkt het verschil maken. Gewoon door een scherpe prijs te maken. Niet dat dat zonder risico is. Als ze bij DSW de kosten verkeerd inschatten, dekt de premie die ze binnenkrijgen van hun klanten niet de kosten die ze maken. Maar Chris Oomen neemt dat risico, zonder dralen, ieder jaar weer. Gewoon omdat het kan.