Leider Griekse nazipartij Gouden Dageraad gearresteerd

De fractie van Gouden Dageraad in het Griekse parlement. Uiterst rechts zit partijleider Nikos Michaloliakos. Foto AFP / Aris Messinis

De leider van de extreemrechtse Griekse partij Gouden Dageraad, Nikos Mihaloliakos, is vanochtend gearresteerd op verdenking van het vormen van een criminele organisatie. Dat heeft de Griekse politie bekendgemaakt, meldt persbureau AP. Ook is een van de parlementariërs van Gouden Dageraad, Ilias Kasidiaris, opgepakt.

Voor vijf andere parlementariërs van Gouden Dageraad zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd. De anti-terreureenheid van de politie is naar hen op zoek. Ook gaat de politie leden van de partij aanhouden. In totaal zouden zo’n 35 arrestatiebevelen uitstaan.

Arrestaties volgen na doodsteken linkse activist

De arrestatie van Mihaloliakos komt nadat de 34-jarige hiphopartiest Pavlos Fyssas op 17 september bij een caféruzie werd doodgestoken door een lid van Gouden Dageraad. Fyssas had in zijn werk duidelijk stelling genomen tegen extreem-rechtse groepen als Gouden Dageraad.

Gouden Dageraad kreeg bij de verkiezingen vorig jaar zeven procent van de stemmen en staat nu in de peilingen op twaalf procent. De neonazistische partij is eerder in opspraak geraakt door geweld tegen immigranten. De steekpartij is de ernstigste misdaad tot nu toe die een partijlid ten laste is gelegd.

Na de dodelijke steekpartij klonk van verschillende kanten de wens om de partij te verbieden. Gouden Dageraad “heeft geweld als prioriteit en moet behandeld worden als een criminele organisatie”, zei vicepremier Evangelos Venizelos van de socialistische partij Pasok. Partijleider Michaloliakos, ontkende iedere betrokkenheid van zijn groepering. De partijen moeten “geen klimaat van burgeroorlog scheppen door aan een tragische gebeurtenis een politiek karakter te geven”, zei hij.

Politiefunctionarissen verdacht van banden met partij

Begin deze week ontsloeg de Griekse regering twee leden van de politietop omdat zij ervan worden verdacht banden te hebben met Gouden Dageraad. Nog eens vijf politiefunctionarissen werden om dezelfde reden op non-actief gesteld. Vorig weekend berichtten Griekse media dat leden van de politie Gouden Dageraad beschermen.

    • Pim van den Dool