KOK IN HOGER SFEREN

None

Georges Blanc is geen gezellige tafelheer. Hij kan koken als de beste (drie Michelin-sterren), maar converseren, ho maar. Ik zat naast hem tijdens de introductie van de menu’s die hij voor Singapore Airlines kookt. Want dat is een trend, beroemde koks die koken voor vliegmaatschappijen. Ik vroeg hoe anders je moet koken voor in het vliegtuig, qua hoogte en cabinedruk.

„Anders”, antwoordde hij.

Maar hoe anders dan, want onze smaakpapillen werken toch anders in de lucht?”

C’est plus haut”, bromde hij. „Het is er hoger.” „Maar hoe werkt dat dan? Meer kruiden? Zouter? Andere ingrediënten?”„Oui.”

We aten tomaten gevuld met krab en een saus van waterkers. Bremzout.„Wel zout hè?”„Non.”

Toen gaf ik het op. Sommige mensen gedijen alleen in hun natuurlijke habitat. De keuken in zijn geval. Daar heeft hij werk zat: Singapore Airlines serveert ruim veertien miljoen maaltijden per jaar, vergezeld van twee miljoen flessen wijn. Wie Business of First Class vliegt kan – naast de gebruikelijke keuze aan boord – kiezen uit zo’n vijftig extra Georges Blanc gerechten die van tevoren zijn te bestellen. Book the Cook heet dat. Tip: kies als toetje de crème brûlée met pistache en kersen en een tuiltje viooltjes on top.

Extra bonus: Georges zit niet naast je in het vliegtuig.

singaporeair.com