Klimaatanalyse is een verademing, een geluid van onverdachte zijde

Een artikel van twee pagina’s van Karel Knip over het klimaat (NRC Handelsblad, 21&22 september): een verademing! De zeespiegel stijgt nauwelijks meer, de woestijnen worden kleiner in plaats van groter, de Himalaya-gletsjers smelten niet meer, en het veranderde klimaat veroorzaakt niet extra veel cyclonen, malaria en oorlogen. Er zijn mensen die dit allemaal al meer dan 15 jaar roepen, maar dat zijn gekken die volgens Al Gore feestjes vieren met figuren die geloven in een platte aarde. Nu komt dit geluid van onverdachte zijde. Maar Karel Knip trekt wel een rode streep: dat CO2 een belangrijk broeikasgas is en dat mensen door de uitstoot daarvan het klimaat in gevaar brengen wordt (nog?) niet kritisch besproken. De klimaatgevoeligheid (de gemiddelde temperatuurstijging als de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer verdubbelt) is officieel nog steeds 2- 6 graden Celsius. Er bestaan echter heel serieuze berekeningen dat dit minder dan 1 graad zou zijn, dat wil zeggen praktisch onmeetbaar, nagenoeg geen antropogene opwarming dus. Mogen we daar ook eens een kritisch stuk over krijgen? O ja, en ook graag zoiets over windmolens.

Peter Bloemers

Nijmegen

    • Peter Bloemers