‘Keniaanse regering meerdere malen gewaarschuwd voor aanval’

De Westgate Mall in Nairobi, vanochtend gefotografeerd. Het winkelcentrum was vorige week het toneel van een bloederige aanval door Al Shabaab. Foto AFP / Carl de Souza

De Keniaanse regering is het afgelopen jaar herhaaldelijk gewaarschuwd voor een grote terreuraanval door de Somalische beweging Al Shabaab, maar nam die dreiging niet serieus. Dat zeggen bronnen rond de Keniaanse veiligheidsdiensten vandaag tegen persbureau AFP.

De beschuldigingen aan het adres van de regering komen op een pikant moment, want aanstaande maandag moet het hoofd van de National Intelligence Service (NIS) zich verantwoorden in het Keniaanse parlement voor de terreur- en gijzelingsactie door Al Shabaab. Bij de aanval, die vorige week zaterdag begon en een paar dagen zou duren, kwamen minstens 67 mensen om het leven en raakten 240 mensen gewond. Zestig mensen zijn nog vermist.

Keniaanse media berichtten vanochtend over een gelekt dossier waarin allerlei details staan over de inlichtingen die de regering het afgelopen jaar over Al Shabaab kreeg. Daaruit blijkt dat de regering direct gewaarschuwd is voor een terroristische aanval in Nairobi tussen 13 en 21 september. Het winkelcentrum waar de aanval plaatsvond, Westgate Mall, wordt ook specifiek in de inlichtingenrapporten benoemd.

‘Niemand kan zeggen dat we niet zijn gewaarschuwd’

Het dossier met de inlichtingen zou in de weken voor 21 september, de dag dat de aanval begon, op verschillende ministeries hebben gecirculeerd en ook zouden een aantal hoofden van de Keniaanse inlichtingendiensten van het dossier op de hoogte zijn geweest. Een hoge veiligheidsfunctionaris zegt tegen AFP dat de berichten over een dreigende aanval sinds eind vorig jaar “niet serieus leken te worden genomen”. De functionaris zegt: “Niemand kan zeggen dat we niet zijn gewaarschuwd.”

Uit het dossier blijkt verder dat de Israëlische ambassade in Nairobi de Keniaanse regering gewaarschuwd heeft voor mogelijke aanslagen op Israëlische doelen in Kenia. Dat is interessant omdat een deel van de Westgate Mall in eigendom is van Israëli’s. Bij het beëindigen van de terreur- en gijzelingsactie kreeg het Keniaanse leger steun van het Israëlische leger. Ook werken de Israëlische veiligheidsdiensten mee aan het onderzoek naar de precieze toedracht van de aanval.

    • Pim van den Dool