Kabinet: Servië niet snel in EU na verbod Gay Pride

Door de Gay Pride in Belgrado te verbieden heeft Servië zijn kans op een EU-lidmaatschap niet vergroot. “Vrijheid van meningsuiting, van betoging en gelijke rechten voor de homogemeenschap zijn belangrijke Europese waarden”, schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans in een reactie.

Activisten waren gisteravond in Belgrado op straat om de regering op te roepen de Gay Pride toch te laten doorgaan. Foto Reuters / Marko Djurica

Door de Gay Pride in Belgrado te verbieden heeft Servië zijn kans op een EU-lidmaatschap niet vergroot. “Vrijheid van meningsuiting, van betoging en gelijke rechten voor de homogemeenschap zijn belangrijke Europese waarden”, schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans in een reactie.

Van een kandidaat EU-lidstaat mag volgens de minister worden verwacht dat het de veiligheid van vreedzame demonstraties kan waarborgen. “Nederland zal hiervoor binnen de EU aandacht vragen in het kader van de voortgangsrapportage van Servië”, aldus Timmermans. Hij benadrukt dat Nederland Servische organisaties die opkomen voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders blijft steunen.

Gay Pride afgelast wegens veiligheidssituatie

Vorig jaar kwam er veel kritiek uit Brussel op het annuleren van de parade en ook dit jaar was er druk vanuit de Europese Unie om de parade door te laten gaan. Vijftien ambassadeurs, onder wie de Nederlandse, riepen premier Ivica Dacic vorige maand per brief op om een vreedzame en veilige homoparade te houden. Binnenkort kan Servië beginnen met onderhandelingen over toetreding tot de Europese Unie.

De Gay Pride Parade stond vandaag in Belgrado gepland, maar werd op het laatste moment afgelast. Premier Ivica Dacic zei gisteravond dat de autoriteiten de veiligheid van de deelnemers niet konden garanderen.

Laatste Gay Pride in 2010 liep uit op veldslag

De afgelopen twee jaar ging de homoparade ook niet door met veiligheidsproblemen als excuus. De laatste keer dat de parade doorging, in 2010, liep het uit op een veldslag. Hooligans en jongeren van extreemrechtse groepen bestormden de stad en raakten slaags met de politie. Honderd agenten raakten gewond. Deelnemers aan de Pride bleven ongedeerd.

Extreemrechtse groepen wilden ook dit jaar een tegendemonstratie houden, vlakbij het park waar de parade zou plaatsvinden. De leider van ‘Naši, een van de extreemrechtste bewegingen in het land, waarschuwde voor een aanval op de parade, als die door zou gaan. “Het wordt net als in 2010″, zei Ivan Ivanovic eerder deze week tegen lokale media. (Novum)