Jean-Paul Votron Bestuursvoorzitter

None

Van de rechtbank Utrecht kreeg voormalig Fortis-topman Jean-Paul Votron (1950) er vorig jaar van langs vanwege misleiding van beleggers. Ook het gerecht in België moet hem hebben.

Votron werd in 2004 topman van Fortis en stond aan de basis van de aankoop van ABN Amro . In 2007 wordt hij nog uitgeroepen tot European Business Leader of the Year. Daarna gaat het mis. In juli 2008 vertrekt hij bij Fortis nadat het concern met het bericht komt dat 8,3 miljard euro nodig is om de kapitaalbuffers te versterken. Hij krijgt een ontslagvergoeding van 1,25 miljoen euro mee.

Deze week haalde Votron via De Tijd uit naar Lippens die had gezegd dat hij slechts „deels geïnformeerd” was over de gang van zaken rond de kapitaalverhoging bij Fortis in 2008. „Dat klopt helemaal niet.”

Votron heeft een lange internationale zakencarrière achter de rug. Via Unilever en Citibank komt hij terecht bij ABN Amro waar hij net niet tot de top weet door te dringen. Hij keert terug bij Citibank en wordt daarna Fortis-topman. Na zijn vertrek bij Fortis werd hij gastdocent aan de universiteit van Cambridge en adviseert hij een bankenconsortia. Ook geeft hij mediatrainingen „met een focus op crisisbeheer”. Unconventional Dimensions of Risks is het hoofdonderwerp, de focus ligt op aandeelhouders, toezichthouders en media. Votron is tevens in te huren als spreker via sprekersbureau Read My Lips.