Italiaanse premier Letta dreigt met opstappen vanwege impasse

De Italiaanse premier Letta is gefrustreerd over de impasse waarin de Italiaanse politiek is beland. Foto AP / Richard Drew

De Italiaanse premier Enrico Letta stapt op als hij volgende week tijdens een vertrouwensstemming niet voldoende steun krijgt in het parlement. Dat heeft Letta gisteravond laat gezegd na mislukt overleg binnen zijn coalitie over een aantal belangrijke begrotingsmaatregelen, meldt de BBC.

De centrum-linkse Letta, die sinds eind april leiding geeft aan een instabiele coalitie van zijn Democratische Partij en het Volk van de Vrijheid van oud-premier Berlusconi, zei dat hij niet de intentie heeft om te blijven “aanhinken” of het onderwerp van “voortdurende bedreigingen” te zijn:

“Of we gaan voortwaarts en plaatsen de belangen van het land en de burgers op de eerste plaats, of dit experiment eindigt hier.”

Twee ministers uit de regering-Letta zeggen dat Letta van plan is volgende week een vertrouwensstemming te houden in het parlement. Als Letta die verliest en opstapt, komen er zo goed als zeker vervroegde verkiezingen. De Italiaanse president Napolitano en zakenlieden hebben gewaarschuwd voor nieuwe verkiezingen. Die zouden slecht zijn voor Italië, dat nog altijd in een recessie verkeert en een risicofactor binnen de eurozone is.

Schaduw Berlusconi hangt over coalitie

Het lot van Berlusconi, die als leider van een van de coalitiepartijen een cruciale rol speelt binnen de regering-Letta, hangt nog altijd als een schaduw over de regering. Een commissie van de Senaat bepaalde eerder deze maand dat Berlusconi zijn senaatszetel moet opgeven omdat hij tot vier jaar cel is veroordeeld wegens financiële fraude. Wanneer hierover een definitieve stemming wordt gehouden, is nog onduidelijk.

Berlusconi heeft zijn lot niet direct verbonden aan dat van de coalitie. Wel verzekerde hij de Italiaanse bevolking dat hij sowieso politiek actief zal blijven, of dat nu in de senaat is of niet.