‘Ik heb geleerd meer stelling te nemen’

Twee ex-partners vertellen over hun voorbije liefde. Patries en Willem waren 34 jaar getrouwd en hebben vier kinderen en vier kleinkinderen.

Willem en Patries 1975, in het Begijnhof in Breda

„Ik geloof niet dat we elkaar ooit onze liefde hebben verklaard. Misschien was dat wel de kern van het probleem: dat we dingen niet uitspraken, er gewoon maar van uitgingen dat de ander het begreep.

Ik ontmoette haar in 1974 tijdens een vakantie op Schiermonnikoog. Na afloop dacht ik: wat een leuke vrouw! Ik schreef haar een brief waarin ik zei dat ze indruk op me had gemaakt, dat ik haar wilde terugzien. Ze schreef terug dat ze daar voor openstond.

Ze was een sterke, zelfstandige vrouw en dat vond ik mooi. Ze had humor. Maar het was geen pats-boemverliefdheid. We gingen eigenlijk vanzelf van elkaar houden. Een jaar later trouwden we, uit praktische overwegingen. Omdat de verhuurder van het huis dat we op het oog hadden alleen een echtpaar wilde.

We kregen vier kinderen, maar na 26 jaar huwelijk dreven we langzaam uit elkaar. Er waren geen ruzies, geen anderen in het spel, alleen een gestage verwijdering. Patries had de leiding in onze relatie en ik ging meestal mee in wat zij wilde. Er was geen wisselwerking. Ik denk dat zij het fijn had gevonden als ik meer stelling had genomen, maar ik was een gesloten man die dingen nooit aankaartte. Alleen toen zij een vijfde kind wilde, heb ik duidelijk nee gezegd.

We zijn in relatietherapie gegaan, maar op een dag zei Patries: ‘Het is op. Ik houd niet meer van je.’ Ik was verdrietig en boos, want ik hield nog wel van haar. Als Patries de knoop niet had doorgehakt, was ik bij haar gebleven. Maar achteraf denk ik: die scheiding was een van de beste dingen in mijn leven. Niet vanwege Patries, hoor. Maar ik wilde geen zielige gescheiden man zijn die razendsnel op zoek ging naar een nieuwe vrouw om voor hem te zorgen, dus ik ben aan mezelf gaan werken. Ik heb geleerd meer stelling te nemen, confrontaties niet langer te ontwijken. Ik ben erdoor gegroeid.

Met Patries heb ik nog steeds een goede band. Zij is zo lang in mijn leven geweest, ze zal me altijd dierbaar blijven.”