Henk Krol: dit is slechts een rimpelingetje in de top van 50Plus

50Plus-leider Henk Krol in de Tweede Kamer.
50Plus-leider Henk Krol in de Tweede Kamer. Foto ANP/Martijn Beekman

Politiek leider van 50Plus Henk Krol noemt de perikelen in de top van zijn partij ‘een rimpelingetje’. Volgens Krol gaat de partij ‘eensgezind verder’. Vandaag stapten de voorzitter, de vicevoorzitter en de penningmeester uit het partijbestuur.

De top van de partij kwam vanmiddag bijeen om te praten over de problemen binnen het bestuur van de partij. De interne crisis bij 50Plus begon vorige week, toen het partijbestuur twee prominente partijleden, campagneleider Dick Schouw en zijn partner en bestuurslid Adriana Hernández, royeerden zonder medeweten van Krol en Nagel. Volgens het bestuur hadden Schouw en Hernández “de grenzen die de partij heeft vastgesteld meerdere malen overschreden”.

Schouw doet volgend jaar in tientallen steden mee aan lokale verkiezingen met een vereniging van lokale ouderenpartijen, Ouderen Politiek Actief (OPA), omdat 50Plus besloten heeft die verkiezingen over te slaan. Hij haalde zich de woede van het bestuur op de hals door OPA ook landelijk te registreren, zodat hij bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen zou kunnen meedoen als concurrent van 50Plus.

Hernández is uit de partij gezet omdat ze in ruil voor een tweede plaats op de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen ervoor zou zorgen dat de partij van haar vriend, OPA, niet zou meedoen aan de landelijke verkiezingen. Ze zou de afspraak niet zijn nagekomen.

‘De problemen zijn voorbij’

Het royement van de twee leden wordt omgezet in een schorsing. Een beroepscommissie van de partij gaat zich over de kwestie buigen. Na de bijeenkomst in Utrecht met provinciale vertegenwoordigers van de partijafdelingen liet Krol tegenover persbureau Novum weten dat de problemen nu voorbij zijn.